Hlavní obsah

Tři mrtví při srážce vlaků u Domažlic. Zahynuli oba strojvedoucí a pasažérka

– Domažlice • Aktualizováno
Právo, Novinky, pab, ok

Dva vlaky se srazily ve středu ráno na Domažlicku. Zemřeli dva strojvedoucí a jedna cestující z osobního vlaku, několik lidí je v kritickém stavu, 51 zraněných je mimo ohrožení života. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka projel jeden ze strojvedoucích na červenou.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Domažlicku se srazily dva vlakyVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle webu Českých drah se nehoda stala kolem osmé hodiny mezi stanicemi Domažlice a Blížejov u stanice Milavče. Podle policie se srazil rychlík s osobním vlakem. Na místě zasahovaly tři vrtulníky a také vrtulník policejního prezidia s termovizí.

„Poplach byl vyhlášen 11 jednotkám. Místo zásahu máme rozdělené na dva úseky. Transportujeme osoby z vlaku. Na místě je několik desítek zraněných,” uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. Českým kolegům pomáhají také hasiči ze sousedního Německa.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Zničený vagon vlaku

Vzhledem k tomu, že jeden z vlaků byl mezinárodní rychlík, cestovala v něm i řada cizinců, řekla v ČT mluvčí Krajského policejního ředitelství Plzeňského kraje Dagmar Brožová.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Následky srážky vlaků

Foto: Patrik Biskup, Právo

Tragická srážka vlaků na Domažlicku

Záchranáři následně uvedli, že zraněno bylo několik desítek lidí. „Jednatřicet zraněných je mimo ohrožení života, mají lehčí zranění. Čtyři lidé byli převezeni na traumacentrum,” informovala mluvčí záchranářů Mária Svobodová. Svobodová později upřesnila, že je osm lidí těžce zraněných, pět středně těžce, mimo ohrožení života, a dalších 46 lidí je zraněno lehce.

Podle posledních informací hasičů Plzeňského kraje, které uvedli na twitteru, je pět lidí ve vážném stavu a tři jsou zraněni středně těžce.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Záchranná služba ošetřila desítky lidí.

Vrtulníky převezly dva zraněné do pražských nemocnic, další dva zraněné do fakultní nemocnice v Plzni. Sanitky převezly tři pacienty se středně těžkým zraněním do fakultní nemocnice a jednoho se středně těžkým zraněním do domažlické nemocnice.

Domažlická nemocnice v reakci na událost s vysokým počtem raněných zrušila všechny na dnes plánované operace.

„Došlo k čelní srážce dvou vlaků. Vyprošťování probíhalo jednoduchými prostředky, nemuseli jsme používat hydraulické vyprošťovací zařízení. Snažíme se ale zajistit vstup do zdemolované kabiny vlaku,“ popsal situaci na místě České televizi velící důstojník hasičů Jaroslav Hrdlička.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Následky srážky vlaků

Podle ministra dopravy Karla Havlíčka projel jeden ze strojvedoucích návěstidlo stůj. „Vlak Ex 351 projel návěstidlo v poloze Stůj ve výhybně Radonice na Domažlicku a srazil se s osobním vlakem,“ uvedl.

„Podle všech indicií nastalo to, že strojvedoucí rychlíku, který jel z Mnichova, nereagoval na žlutou, nezpomalil. A následně (nereagoval) ani na návěstidlo stůj, projel dál a srazil se s osobním vlakem,“ řekl ministr na místě nehody.

Hasiči k nehodě poslali členy posttraumatického týmu. Obec poskytla zázemí v kulturním domě pro lehce zraněné a nezraněné.

Srazil se Ex 351 Západní expres, který mířil z Mnichova do Prahy, s osobním vlakem RegioShark jedoucím z Plzně do Domažlic. Trať číslo 180 bude celý den uzavřena.

Plzeňští hasiči také zřídili informační linku pro občany postižené touto mimořádnou událostí, na telefonním čísle: 950 330 330.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám