Hlavní obsah

Na cizinecké policii začaly hloubkové kontroly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přísnější normy do české imigrační praxe by mohly vnést hloubkové kontroly, které začaly tento týden na referátech cizinecké policie v celé republice. Republikové ředitelství služby Cizinecké a pohraniční policie (ŘSCPP) je nařídilo po zveřejnění miliónových majetků řadových mužů v uniformách na pracovišti v Karlových Varech.

Foto: Archiv Royal Squad

Tokhi a bubenické uskupení Groove Army

Článek

Prověřovány nemají být jen žádosti cizinců o pobyt a způsob jejich vyřizování, ale například i svatby českých partnerů s cizinci přicházejícími ze zemí mimo EU. Velení cizinecké policie také s okamžitou platností změnilo systém ve vyřizování žádostí cizinců o povolení trvalých a dlouhodobých pobytů v ČR tak, aby zabránilo korupci policistů.

"Kontroly začaly tento týden a postupně budou na všech vnitrozemských útvarech, které mají na starosti povolování pobytů. Kontrolní orgány mají vytipované spisy, které prověří, zda bylo vše v pořádku a nedošlo k nějakých chybám či porušení povinností. Jak dlouho budou kontroly trvat, zatím nelze přesně odhadnout," řekl ve čtvrtek Právu Roman Skřepek z oblastního ředitelství Cizinecké a pohraniční policie v Brně.

Zřejmě to bude tak dlouho, dokud kontrolní orgány neprověří všechny spisy vybrané ke kontrole. Na severní Moravě namátkové kontroly agend Cizinecké a pohraniční policie probíhají údajně již delší dobu, nyní ale budou na základě nařízení z Prahy intenzívnější a půjdou více do hloubky a do minulosti.

"Opatření, ke kterým nyní přistupují jinde, tedy že jednu žádost nevyřizuje jediný člověk od a až do zet, máme zavedena už dávno. Nicméně kontroly se začínají rozjíždět, budou probíhat namátkově u vytipovaných pracovníků," řekl zástupce ředitele severomoravské cizinecké policie Petr Navrátil.

Podezřelé jsou i svatby

Lavina kontrol, kterou spustilo republikové ředitelství Cizinecké a pohraniční policie v souvislosti s karlovarským případem, dopadla i na oblastní ředitelství služby Cizinecké a pohraniční policie v Českých Budějovicích. Právu to potvrdila mluvčí ředitelství Anna Stloukalová.

"Nová opatření jsou zaměřená hlavně na důslednou kontrolu vyřízených žádostí a na zabezpečení rozfázování postupů při rozhodování ve věci vstupu a pobytu cizinců. Prověřují se i náležitosti předkládané k žádosti a zkoumá se i oprávněnost pobytu cizince na území zejména při vyřizování žádostí o trvalé pobyty za účelem sloučení rodiny," uvedla Stloukalová s tím, že kontroly provádějí příslušníci ředitelství.

"S prověřováním činnosti našeho pracoviště jsme vlastně začali již loni v červenci v souvislosti se zvýšeným výskytem svateb cizinců pocházejících ze třetích zemí, které nejsou členy EU," řekl Právu ředitel severočeské Cizinecké a pohraniční policie Milan Babičík. Na žádná pochybení se prý nepřišlo.

Navazující kontrola spojená se změnou organizace práce při vyřizování žádostí cizinců o povolení pobytu však stále pokračuje. "Od 15. unora začne platit naše nové opatření, na jehož základě se budou na vyřízení žádosti podílet ještě další tři pracovníci. Bude to sice organizačně náročnější, ale ten, kdo žádost cizince přijme, se k ní tak už do jejího konečného vyřízení vlastně nedostane," zdůraznil Babičík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám