Hlavní obsah

Na Bušinově kauze policie pracovala dva roky

Právo, jt

Bývalý boxer Filip Bušina je spolu s dalšími sedmi lidmi stíhaný protikorupční policií za rozsáhlé daňové podvody. V případě odsouzení hrozí všem obviněným až dvanáct let vězení. Detektivové je podezírají z toho, že zakládali různé reklamní společnosti napsané na tzv. bílé koně, kterým platili stamilióny za fiktivní služby a ty pak dávali do nákladů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Policie je přesvědčená, že tímto způsobem ošidili stát na daních nejméně o 300 miliónů korun. Podle kriminalistů se totiž peníze vracely obviněným v hotovosti zpět. Jaké konkrétní firmy tímto způsobem „optimalizovali“ daně, zatím není jasné, úřady jakékoliv podrobnosti odmítají sdělit. „V tuto chvíli se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekla k tomu v pátek mluvčí pražského Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Stíhán na svobodě

Podle MF Dnes je mezi obviněnými kromě Bušiny i podnikatel David Belous z Mochova. Právě on a Bušina byli hlavními podezřelými v případu, na němž policie pracovala v utajení dva roky. Zatímco Bušina měl kontakty na politiky, Belous byl podle policie přes svého nevlastního otce napojen na podezřelé ruské firmy.

Bušina je stíhaný na svobodě, obvodní soud pro Prahu 4 totiž zamítl návrh státní zástupkyně na vzetí jeho vzetí do vazby. O vazbě zatčených přitom rozhodoval jiný soudce, než který povolil domovní prohlídky, jež policisté v souvislosti s případem provedli na několika místech.

Obvinění z rozsáhlých daňových úniků každopádně není jediným problémem, který Bušina má. Čelí totiž také žalobě, podle níž měl připravit o 15 miliónů korun Manfreda Švestku, společníka rodinné přítelkyně expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD) Libuše Barkové. Soud byl tento týden odročen na září, kdy chce Bušinu vyslechnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám