Hlavní obsah

Myslivci před honem museli dýchnout

– ZLÍN
Právo, Martina Žáčková

Překvapením v podobě dechové zkoušky na alkohol začal v sobotu za rozbřesku pro šest desítek myslivců jejich první letošní hon ve Vizovicích na Zlínsku. Než se stihli rozptýlit do okolních lesů, dorazili na jejich seřadiště policisté. Právě v jejich revíru zahájili kontrolní akci, při níž v sobotu postupně objeli ještě osm dalších honiteb.

Článek

Kontrolovali nejen to, zda myslivci nejsou podnapilí, což zákon zakazuje, ale také jestli mají v pořádku všechny doklady ke zbraním. "Jó, to bývalo dřív. Když jsem býval mladý, to jsme si vždy na zahřátí dali štamprli a teprve pak se šlo lovit," zasnil se jeden z myslivců, jenž dechovou zkoušku s negativním výsledkem podstoupil mezi prvními a pak zvědavě sledoval, jak si povedou ostatní.

"Dnes, když jsou pořád kontroly, už si to nikdo nedovolí. Já si už pro jistotu nevypiju ani večer před honem," přísahal myslivec. "Alkohol na hon nepatří, chlapům to pokaždé znovu zdůrazňuji. Nepamatuji, že bychom v posledních letech museli někoho kvůli tomu poslat domů. Skleničku si dáme až po honu, u kančího guláše," prohlásil předseda vizovického mysliveckého spolku Jaroslav Střítecký.

Policisté mezitím nechali dýchnout do elektronického přístroje posledního z myslivců a u žádného nezjistili alkohol. Jen u jednoho narazili na formální nedostatek v dokladech. Ne všude však asi mají myslivci ve vztahu k alkoholu stejně odmítavý přístup jako ve Vizovicích.

Hony narychlo rušili

"Původně jsme měli na dnešní den hlášeno dvanáct honů. Tři ale myslivci na poslední chvíli zrušili. Možná proto, že se už rozkřiklo, že jsme začali od minulého víkendu zase jezdit na kontroly," podotkl mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček. "V minulých letech jsme se setkávali i s tím, že se několik myslivců po příjezdu policie chtělo vzdálit. Důvodem však nebyl alkohol, ale fakt, že zapomněli doma doklady," dodal Mitáček.

Policisté nakonec na Zlínsku v devíti honitbách zkontrolovali přes tři sta myslivců. Žádný z nich nebyl pod vlivem alkoholu. Myslivce přitom nechávali dýchnout nejen před honem, ale někde i v jeho průběhu či po skončení. V kontrolách teď budou pokračovat každý víkend až do přelomu roku, kdy hony končí.

"V žádném případě nepořádáme hony na myslivce. Musíme ale dohlížet na to, aby se nemanipulovalo se zbraněmi s alkoholem v krvi, zvlášť když se podobné případy v republice stále objevují," vysvětlila vedoucí oddělení zbraní a střeliva zlínské policie Jiřina Ammerová.

Pokud je myslivec či kterýkoliv jiný vlastník zbraně přistižen, že s ní manipuluje v podnapilém stavu, hrozí mu podle zákona pokuta až 10 tisíc korun a až roční zákaz činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám