Hlavní obsah

Myslivec ujížděl policii, v kufru auta našli uřezanou jelení hlavu s parožím

Právo, Patrik Biskup

Před jízdou nepil žádný alkohol, auto měl v pořádku, a přesto 36letý myslivec Petr M. loni v září nezastavil při kontrole policejní hlídce u Červeného Poříčí na Klatovsku. Po krátké honičce, kdy došlo k drobné nehodě, nakonec řidič zůstal stát. V kufru jeho fabie našli policisté čerstvě uříznutou hlavu dospělého jelena s mohutným parožím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po pěti měsících vyšetřování nyní kriminalisté Petra M. obvinili z trestného činu krádeže. Jelena prý našel uhynulého v lese za obcí Keply, nožem mu uřízl hlavu a vzal si ji domů. „Jako dlouholetý myslivec a držitel loveckého lístku věděl, že zvíře nebo jeho část patří uživateli honitby, ve které bylo uloveno nebo nalezeno uhynulé,“ stojí v textu usnesení o zahájení trestního stíhání, s jehož obsahem se Právo seznámilo.

Odcizením trofeje způsobil myslivec škodu správci šumavského národního parku ve výši 9000 korun.

Myslivec na lovu divočáků postřelil kolegu

Krimi

Obviněný nimrod nejprve tvrdil, že trofej pochází z jelena, kterého ulovil v honitbě mysliveckého spolku Vlastějov, jehož je členem. Když následně policisté tuto jeho prvotní verzi vyvrátili, přiznal, že si to vymyslel. Lhaní se snažil ospravedlnit tím, že byl po dopravní nehodě v šoku a domníval se, že jeho vysvětlení bude policejní hlídce stačit. Později uvedl, že zvíře našel mrtvé.

„Byl jsem v lese na pozorování a poslechu troubení jelenů v probíhající jelení říji. Za místem zvaným Stará Huť jsem v hustém porostu skutečně našel nepravidelného korunového čtrnácteráka. Zřejmě ho srazilo auto. Trofej byla kapitální, líbila se mi, a tak jsem se rozhodl, že si ji vezmu domů vypreparovat. Byl jsem si vědom toho, že se to nesmí,“ prohlásil Petr M. ve druhé své výpovědi s tím, že je ochotný místo nálezu ukázat.

Žádné tělo zvířete ani stopy krve tam ale policisté nenašli. „Zřejmě jsem se špatně zorientoval, je to rozlehlé místo, mohlo to být jinde,“ tvrdil následně policistům.

Chtěl se stát myslivcem bez zkoušek, podvod mu ale neprošel

Krimi

Právu se obviněného muže nepodařilo kontaktovat, aby se mohl k celé věci vyjádřit. Roman Toman ze Správy Národního parku Šumava v této souvislosti upozornil, že kdo najde uhynulé zvíře, sice nemá povinnost to ohlásit správci revíru, ale na druhé straně si ho nemůže přisvojit.

Výjimečný případ

„S podobným případem jsem se za čtrnáct let, kdy mám v parku na starosti myslivost, nesetkal,“ dodal Toman.

Před svými kolegy Petr M. o celé lapálii mlčí. „Samozřejmě že všichni víme, co se stalo. Měli jsme schůzi, na které jsme čekali, jestli něco řekne. Nemluvil o tom a nikdo z nás se ho na to veřejně neptal,“ reagoval na případ hospodář mysliveckého sdružení Vlastějov Libor Pena.

Myslivec měl při honu na Tachovsku zastřelit kolegu

Krimi

„Nikdy s ním nebyly žádné problémy. Dokonce pracuje i ve výboru sdružení. O to víc jsme překvapeni, jak se zachoval. Porušil jedno ze základních pravidel zákona o myslivosti. Na to není omluva,“ dodal Pena.

O dalším setrvání Petra M. v mysliveckém sdružení se rozhodne až po pravomocném skončení celého případu. „Pokud bude odsouzen, přijde o zbrojní průkaz a tím nebude splňovat podmínky pro členství,“ uzavřel Pena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám