Hlavní obsah

Muži, který útočil na spolubydlící v Mělníku kladivem, nařídil soud detenci

Třiačtyřicetiletý Zdeněk Semenec, jenž v roce 2009 v Mělníku napadl sedm lidí kladivem, má jít po výkonu trestu do detenčního ústavu. Nyní si odpykává osmiletý trest vězení. Po jeho vypršení bude přemístěn do detenčního zařízení, kde by mohl strávit celý zbytek života.

Foto: ČTK

Okresní soud v Mělníku projednával 6. října roku 2010 případ Zdeňka Semence (vpravo) obžalovaného z několikanásobného útoku kladivem na spolubydlící v ubytovně.

Článek

Mělnický okresní soud v pátek Semencovi zabezpečovací detenci uložil bez určení délky pobytu.  Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání.

Semenec je podle odborníků v oblasti psychologie a psychiatrie vysoce společensky nebezpečný. Mělnický soud rozhodoval o umístění muže do detenčního zařízení podruhé, první rozsudek zrušil krajský soud, údajně pro rozpory ve znaleckých posudcích. Soud proto musel nechat vypracovat nové znalecké posudky. Podle nich je pobyt Semence na svobodě nebezpečný.

"Uložení detence je nutné, trpí těžkou poruchou osobnosti," uvedla státní zástupkyně Zlata Kuglerová. Odsouzený trpí poruchou osobnosti, kterou způsobilo několikaleté užívání alkoholu a drog. "Nelze předpokládat, že by ochranná léčba vedla k žádoucí změně v povaze osobnosti," přečetla závěry znalců Kuglerová.

Ústav pro výkon zabezpečovací detence funguje při věznicích, jeden je například v Opavě. Platí tam mírnější režim než v samotných věznicích, ale mnohem přísnější než při ochranné léčbě v psychiatrických léčebnách.

Delikty páchal od 16 let

Semenec napadl kladivem sedm lidí na ubytovně v Mělníku. Pět z nich skončilo s těžkými poraněními hlavy v nemocnicích v Praze a Liberci. Semenec byl v době útoku nepříčetný, což bylo důvodem, proč byl souzen za opilství, nikoliv za několikanásobný pokus o vraždu.

"Obžalovaný požil návykovou látku, v tomto případě pervitin, a byl ve stavu, kdy byly jeho rozlišovací schopnosti vymizelé," vysvětlila dříve mluvčí mělnického soudu Eva Všetečková.

Okresní soud v Mělníku potrestal Semence loni v říjnu osmi roky vězení. Nyní mu zbývá ještě asi sedm let, pak bude umístěn do detenčního ústavu. Tam může zůstat do konce svého života. "Podle zákona ale bude muset být vždy jednou za rok přezkoumáno, zda stále trvají potřeby ochrany společnosti," vysvětlil novinářům Semencův obhájce.

Semenec má podle něho bohatou trestní minulost v Kanadě, kde žil s rodiči po emigraci v 80. letech minulého století. Různé delikty podle Interpolu páchal od 16 let. Jeho rodiče kanadské státní občanství získali, Semenec kvůli trestné činnosti nikoli. Kanada jej nakonec vyhostila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám