Hlavní obsah

Muzea dál obchází gang prodejců rohů nosorožců

Právo, Aleš Fuksa

Krádež dvou rohů preparovaného nosorožce řeší zlínští kriminalisté. Pravděpodobně mezinárodní gang obchodníků s těmito vzácnými rohy, z nichž se vyrábí silné afrodisiakum, tentokrát úřadoval v zámku Napajedla, kde je k vidění výstava Živá Afrika.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Poslední případ krádeže rohů nosorožce se stal v napajedelském zámku na Zlínsku.

Článek

Za poslední rok už policisté na území České republiky šetří pět obdobných případů krádeží rohů z muzeí. Před týdnem se například vloupal neznámý zloděj do africké expozice zámku v Linhartovech na Bruntálsku. Po odřezání největšího rohu ale zjistil, že se jedná o kopii.

Do Napajedel zapůjčila hlavu nosorožce ze svých sbírek Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Ani v tomto případě však zloději na prodeji nevydělají. „Jedná se o termoplastický preparát. Hlava nosorožce je celá umělá. Podobné exponáty, které půjčujeme, jsou pro nás nahraditelné,“ řekla Právu mluvčí zoo Jana Myslivečková. Škoda tak nejde do statisíců, ale dosahuje zhruba dvaceti až třiceti tisíc korun.

Muzea jsou na zloděje připravena

Podle uznávaného českého preparátora Pavla Zugara je většina muzeí na nájezdy zlodějů rohů připravena. „Z devadesáti procent jsou na výstavách dřevěné či umělohmotné kopie rohů. K originálům se mnohdy nedostanu ani já, jen v případech, kdy dělám jejich odlitky,“ konstatoval Zugar.

Jeho slova potvrdila i Myslivečková. „Vzácné exponáty z naší expozice máme uložené na bezpečných místech. Zda v areálu zoo nebo mimo něj vám neřeknu,“ poznamenala.

Zlínští policisté se k případu nechtěli blíže vyjadřovat. Pouze potvrdili, že v zámku došlo ke krádeži několika exponátů. „Vedení zámku nám oznámilo krádež v úterý v podvečerních hodinách,“ sdělil policejní mluvčí Josef Havela.

„V současné době probíhá vyšetřování. Z tohoto důvodu nemůžeme zveřejnit více informací, aby nebylo zmařeno šetření krádeže,“ řekla manažerka zámku Napajedla Petra Psotková.

Mezinárodní skupina obchodníků s rohy nosorožců, které se dají dobře zpeněžit na černém trhu v zahraničí (kilogram rohoviny přijde zhruba na 30 tisíc dolarů), začala s největší pravděpodobností operovat na území České republiky v loňském roce. Policisté se kromě krádeží rohů v Napajedlích a na Bruntálsku zabývali stejnými případy v Praze, a to v Národním zemědělském muzeu a na výstavě o cestovateli Emilu Holubovi. Další krádež rohů řešili letos v červnu na zámku Úsov na Šumpersku.

Preparátor měl podivné telefonáty

Zugar Právu potvrdil, že na zvýšený zájem zločineckých skupin o rohy je zhruba před rokem upozornila asociace mezinárodních preparátorů. „I mě pár takových volalo. Jeden člověk hovořil anglicky s brutálním německým přízvukem a tvrdil, že je ze Skotska. Bylo to podivné. Ten tlak byl v té době na většinu z nás. Ti lidé po nás přes telefon chtěli informace o majitelích vycpaných nosorožců a podobně. Teď je možné, že už do těchto krádeží zaangažovali malé české zlodějíčky, pro které je to vidina nepředstavitelného množství peněz,“ dodal preparátor.

V českých muzeích se podle odborníků může nacházet několik desítek preparovaných nosorožců či jen jejich hlav s rohy. Tyto exponáty jsou spolu s ostatními výstavními předměty zaneseny v centrální evidenci sbírek při ministerstvu kultury. „Zvláštní evidenci rohů nosorožce ministerstvo kultury nevede. Jakýkoliv jejich soupis ani nelze očekávat, neboť by se mohl stát návodem pro případnou kriminální činnost,“ podotkl Jan Cieslar z tiskového oddělení ministerstva.

Ministerstvo nicméně na případy krádeží rohů upozornilo Asociaci muzeí a galerií České republiky a vyzvalo její členy k opatrnosti. Ze svých fondů zároveň přispívá na zdokonalování bezpečnostních systémů českých muzeí a galerií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám