Hlavní obsah

Může za to tchyně, křičel muž obviněný z týrání dětí trpících epilepsií

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nic jsem nespáchal, držíte mě tady protiprávně. Takto zhurta a neobvykle hlasitě spustil při příchodu do jednací síně ostravského krajského soudu muž, který se zpovídá z dlouhodobého psychického týrání manželky a tří malých dětí. Před trestní senát předstoupil s velkým sebevědomím a hovořil tak nahlas a nesouvisle, až ho musela soudkyně napomínat, aby mluvil k věci.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný muž u ostravského soudu. Vzhledem k ochraně soukromí obětí nelze zveřejnit ani jméno a podobu obžalovaného.

Článek

Muž se vůči dětem fyzické agrese nedopouštěl, manželku ale několikrát napadl. Podle obžaloby se ale rozhodl zcela ovládnout a kontrolovat jejich život. Jak žena, tak i všechny děti trpí dědičnou epilepsií, která si přímo žádá život v harmonickém prostředí.

„Přesto měl významně zvyšovat pravděpodobnost vzniku epileptických záchvatů dětí fyzickou a slovní agresí vůči manželce, měl také opakovaně vědomě porušovat jejich léčebný režim,“ uvedla v obžalobě Šárka Miketová.

Ta obžaloba, to je holý nesmysl. Vymyslela to tchyně.
obžalovaný

Muž například dětem nedával předepsané medikamenty, nebo naopak jejich množství výrazně překračoval. „Svévolně měnil dávky léků podle svých představ. Odmítl doporučené a objednané vyšetření dětí,“ dodala Miketová. Zdůraznila, že takové jednání mohlo dětem způsobit i zpomalení až zastavení jejich vývoje, poškození vnitřních orgánů a mozku a v krajním případě i smrt.

Chtěl ovládat manželku

Cílem takového jednání bylo podle obžaloby naprosto ovládnout život manželky a dětí, dosáhnout jejich sociální izolace a v případě manželky i plné ekonomické závislosti. „Neustále kontroloval její volný pohyb, zamezoval jí návštěvy kamarádek i rodiny, kontroloval obsah mobilního telefonu,“ dodala státní zástupkyně.

Nic z toho ale podle obžalovaného není pravda. „Ta obžaloba, to je holý nesmysl. Vymyslela to tchyně,“ začal svou obšírnou výpověď. „Paní tchyně má známosti jak na úřadu, tak u lékařů,“ řekl.

To, že má manželka epilepsii, podle svých slov zjistil náhodou, když byl svědkem záchvatu. „Rozhodl jsem se ji nenechat s dětmi samotnou,“ říká muž, který se navzdory mnoha důkazům sám sebe snažil vylíčit v tom nejlepším světle. Všichni kolem něj se proti němu prý spikli, a to nejenom manželka s tchyní, ale i sociální pracovníci, lékaři i policisté, na které sepisuje stížnosti.

Jednání soudu bude pokračovat výpověďmi svědků a znalců. Zatím není jasné, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám