Hlavní obsah

Muže soud v Brně třikrát odsoudil za přepadení, počtvrté jej soud osvobodil

Právo, Petr Kozelka
Blansko

Před osmi lety vtrhli do jednoho z domů v obci na Blanensku dva lupiči. Rodinu bydlící v domě pachatelé spoutali a odnesli si téměř milion korun. Podle vyšetřovatelů byl jedním z lupičů Martin Koudelka, kterého také brněnský krajský soud třikrát odsoudil. Olomoucký vrchní soud však pokaždé verdikt zrušil a napočtvrté už muže brněnský soud osvobodil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přepadení se stalo 19. ledna 2012. Lupiči tehdy zaklepali na dveře rodinného domu, a když jim žena otevřela, srazili ji na zem a spoutali. Stejně dopadl i její malý syn. Jejímu příteli hrozili pistolí a ochromili ho paralyzérem. Žena při přepadení utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu.

Oba pachatelé byli maskovaní, policie za jednoho z nich označila právě Koudelku, jehož DNA byla nalezena na lepicí pásce použité při přepadení, druhý lupič nebyl nikdy odhalen. Koudelka od začátku jakoukoli souvislost s přepadením popíral, senát brněnského krajského soudu byl ale o jeho vině přesvědčen a třikrát jej odsoudil.

Kamera zachytila přepadení lékárny v Praze, muž vybral kasu a zmizel

Krimi

Vrchnímu soudu v Olomouci nakonec došla trpělivost a nařídil, aby případ projednal jiný senát a znovu rozhodl. Státní zástupce Ivan Hrazdira byl i počtvrté přesvědčen, že na lavici obžalovaných posadil správného pachatele. „Jsou zde okolnosti, které vedou k jednoznačnému závěru, že pan obžalovaný byl jedením z pachatelů. Ale je tu názor vrchního soudu, který musíme respektovat, proto navrhuji obžalovaného zprostit,“ kapituloval žalobce.

Popis neseděl

Koudelkův obhájce Kárim Titz upozornil, že není sporu o tom, že se přepadení stalo, ovšem spojení jeho klienta s činem neobstojí. „Poškození nebyli dopodrobna vyslechnuti. Klient měl tehdy přes dva metry a 140 kilo, na takového člověka by přece nemohli zapomenout, navíc popis poškozených i svědků ohledně pachatelů téměř mého klienta vylučuje,“ zdůraznil advokát.

Policie zadržela podezřelého z přepadení banky v Ústí, za loupež už seděl

Krimi

Senát v čele s Petrem Jirsou nakonec po krátké poradě rozhodl, že Koudelku obžaloby zprošťuje. „Nebylo prokázáno, že skutek spáchal obžalovaný. Zásadní otázkou je identifikace pachatelů, té měla být věnována od začátku větší péče, fyzická konstituce pana obžalovaného je opravdu jen těžko přehlédnutelná,“ konstatoval Jirsa. Verdikt je pravomocný, státní zástupce i obhájce se na místě vzdali práva na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám