Hlavní obsah

Muže odsouzeného za přípravu vraždy odmítli přijmout ve vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ
Aktualizováno

Několik měsíců se Karel Král ze Sušice úspěšně vyhýbal nástupu do výkonu trestu za přípravu vraždy. V úterý ho policisté na základě zatykače zadrželi a dopravili do věznice v Plzni na Borech. Zdálo by se, že spravedlnosti bylo učiněno za dost. Jenže k překvapení policejní eskorty putoval šestačtyřicetiletý zločinec místo do cely zpátky na svobodu.

Článek

Podle ředitele borské věznice Pavla Šefla byl zadržený muž odmítnutý při příjmu. "Rozhodl o tom vězeňský lékař s ohledem na zdravotní stav odsouzeného, který nebyl slučitelný s podmínkami pro nástup do výkonu trestu,“ prohlásil Šefl.

Konkrétní diagnózu však Šefl nechtěl upřesnit s odvoláním na lékařské tajemství. "Ani sám ji neznám. To rozhodnutí bylo plně v kompetenci našeho lékaře,“ dodal.

Ve čtvrtek byl Král převezen do výkonu trestu. Pro Karla Krále vězeňská služba zajistila místo v pankrácké nemocnici, kde přezkoumají jeho stav.

Celá věc má ale několik háčků. Policisté totiž před cestou do věznice nechali Krále prohlédnout civilním lékařem. "Neshledal žádný zdravotní problém, pro který by nemohl nastoupit do vězení,“ řekl důstojník, který má o případu informace. A pak je tu ještě přece možnost vězně se zdravotními komplikacemi umístit do vězeňské nemocnice.

Mohl požádat o odklad výkonu trestu, místo toho se skrýval

"Vysvětluji si to tak, že jeho zdravotní stav vyžaduje takovou péči, kterou nejsme schopni v našem léčebném zařízení zajistit,“ uvedl ředitel věznice. Vzápětí ale dodal, že podobné případy jsou skutečně výjimkou.

"Stává se to jednou maximálně dvakrát do roka,“ doplnil. Je ale také s podivem, že pokud Král má skutečně nalomené zdraví, nic mu nebránilo o tom informovat soud, který by případně mohl rozhodnout o odkladu nástupu výkonu trestu. Místo toho se Král ale skrýval.

"Je to pro mě novina. Nic tom nevím,“ reagoval na celou věc krajský soudce Tomáš Bouček, který na Krále vydal příkaz k dodání do výkonu trestu. Soud si zřejmě bude muset vyžádat zprávu z věznice, aby mohl přezkoumat Králův zdravotní stav.

Do vězení měl jít na tři roky

Jako vězeň si tak Král mohl připadat jen pár hodin. Po propuštění z věznice ho policisté naložili do auta a odvezli do bydliště v Sušici a nechali ho jít. Soud ho poslal na tři roky do vězení za přípravu vraždy manžela své milenky.

Za sto tisíc korun si k tomu najal kriminálníka. Ten si nechal předem vyplatit polovinu částky s příslibem, že vraždu provede. Místo toho ale o Králově plánu řekl dotyčné ženě i jejímu manželovi, kteří to oznámili policii. Král vinu popíral s tím, že peníze, které muži vyplatil, byla půjčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám