Hlavní obsah

Muž zastřelil sousedovi psa, dostal podmínku

– Rájov
Právo, pab

Josef Šmehil na konci února s 1,58 promile v krvi zastřelil v Rájově na Tachovsku sousedovi vypůjčenou brokovnicí psa. Soud jej nyní potrestal půlročním vězením s podmínečným odkladem na osmnáct měsíců. Navíc musí zaplatit patnáct stovek jako náhradu škody za mrtvého německého ovčáka jeho majiteli Ladislavu Holíkovi.

Článek

„Vlastník zastřeleného psa šel na procházku po vsi. Jeho vlčák se přidal k volně pobíhající feně souseda a spolu odběhli na jeho pozemek. Než stačil muž svého psa odvolat, majitel labradorky po něm vypálil z asi desetimetrové vzdálenosti,“ uvedl Karel Bobál z tachovského psího útulku, který na místo dorazil krátce po střelbě.

„Broky měl rozeseté po celém těle. Chtěli jsme ho převézt na rentgen. Mezitím ale uhynul,“ dodal Bobál

Policisté poté obvinili šestašedesátiletého muže z trestného činu týrání zvířat a nedovoleného ozbrojování. Soud se s jejich názorem ztotožnil. „Týrání zvířete spočívalo v tom, že obviněný muž psa střelil tak nešťastně, že umíral několik hodin ve velkých bolestech. Na zbraň neměl povolení, půjčil si ji od svého příbuzného. Náboje měl doma ještě z doby, kdy provozoval myslivost,“ vysvětlil soudce Miroslav Vajgant.

Opilý údajně nebyl

Šmehil se hájil tím, že chránil svoji manželku, kterou chtěl pes napadnout. „Zaběhl se na můj dvůr.  Vystřelil jsem po něm, když se ho manželka neúspěšně snažila odehnat a přitom hrozilo, že po ní skočí a pokouše ji. Měl jsem vztek, pes neměl na dvoře co dělat, ještě vyplašil slepice,“ uvedl provinilý muž.

Majitel psa naopak prohlásil, že to byl nejhodnější pes, jakého kdy měl. „Alan nikdy na nikoho nezaútočil. Chybí nám, hlavně mému malému synkovi,“ posteskl si Ladislav Holík.

Šmehil také popřel, že byl opilý. „Alkohol pít nemohu, prodělal jsem infarkt, mrtvici a ještě mám cukrovku,“ bránil se poté, co mu policisté v dechu naměřili 1,58 promile alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám