Hlavní obsah

Muž z Mělnicka relaxoval u hořících posedů. Zapálil jich 19

Právo, koc
Litoměřice
Aktualizováno

Sérii úmyslně založených požárů na polích a v lesích na Litoměřicku objasnili minulý týden tamní kriminalisté. Z poškozování cizí věci obvinili třiatřicetiletého muže z Mělnicka, kterého podezřívají ze zapálení tří stohů a 19 posedů. Škodu policie vyčíslila na zhruba milión korun.

Foto: Policie ČR

Jeden ze zapálených posedů

Článek

Žhář poprvé úřadoval v polovině loňského prosince, od té doby způsobil podle policie v okolí Roudnice nad Labem 16 požárů, zbylých šest založil na Mělnicku. Zaměřoval se na myslivecké posedy a kazatelny, což je myslivecký výraz pro jeden z typů posedů, a navíc zapálil tři stohy.

Na stopu pyromana přivedl policisty podnět od veřejnosti. „Věděli jsme, v jaké lokalitě se muž pohybuje, tak jsme si vytipovali konkrétní místa. Zadrželi jsme ho několik hodin po založení posledního požáru," řekl šéf litoměřické kriminálky Roman Kočí.

Foto: Policie ČR

Jeden ze zapálených posedů

Obviněný pracuje jako údržbář v Roudnici nad Labem, bydlí na Mělnicku. Své cesty do přírody vnímal podle svých slov jako relax po práci. „Jezdil po polních a lesních cestách a nedokázal prý odolat nutkání posed nebo kazatelnu zapálit. Po založení požáru vždycky popojel do bezpečné vzdálenosti a sledoval, co se děje kolem požáru," uvedl Kočí.

Není prý psychický nemocný 

Obviněného, kterého už dříve prověřovali policisté kvůli požáru pneumatik na Mělnicku, čeká mimo jiné psychiatrické vyšetření, byť on sám si nepřipouští, že by byl v tomto směru psychicky narušený.

Foto: Policie ČR

Jeden ze zapálených posedů

„Prověřovali jsme i možnost, zda muž nestojí i za sérií požárů stohů na Litoměřicku před několika lety. To ale obviněný odmítl,“ uvedla vedoucí územního odboru litoměřické policie Helena Pšeničková.

Foto: Policie ČR

Jeden ze zapálených posedů

Za poškozování cizí věci hrozí žháři až tříleté vězení. Stíhán je na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám