Hlavní obsah

Muž trestal družku za rozchod. Ve školce ji bodal tak zuřivě, že o ni zlomil čepel nože

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Až 20 let či výjimečný trest hrozí osmatřicetiletému Miroslavu Štembírkovi z Paskova za brutální útok na bývalou stejně starou družku, při kterém jí zasadil 27 ran nožem. Žena útok, ke kterému došlo letos v únoru v jedné z mateřských škol ve Frýdku-Místku, naštěstí přežila. Případem pokusu vraždy se od úterý zabývá Krajský soud v Ostravě.

Obžalovaný muž u soudu. Archivní videoVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Štembírek má s ženou čtyři děti, tři z nich jsou, jak řekl před soudem, v dětském domově. Čtvrtý syn chodí do školky. Právě pro něj si žena letošního 26. února odpoledne šla. Obžalovaný na ni čekal ozbrojen kuchyňským nožem s čepelí dlouhou 20 centimetrů. Vyšel za expřítelkyní do prvního patra, syna dal do jiné třídy a v šatně vytáhl na ženu nůž z rukávu bundy.

„Chtěla utéct, tak jsem jí podkopl nohy a začal ji bodat do hlavy,“ popsal útok Štembírek s tím, že původně ji chtěl píchnout do oka. „Určitě ty rány nebyly razantní,“ míní. „Když jsem viděl, že krvácí, že už to stačí, tak jsem toho nechal,“ pravil u soudu.

Likvidační a zohyzďující útok

Na ženině těle napočítali lékaři 27 bodných a bodnořezných ran, z toho 12 v obličeji a pět na hlavě. Podle státní zástupkyně Šárky Miketové se obžalovaný na čin připravil a spáchal ho po předchozím uvážení.

Chtěla utéct, tak jsem jí podkopl nohy a začal ji bodat do hlavy
Obžalovaný Miroslav Štembírek

„Pokusil se ubodat bývalou družku poměrně razantním způsobem, který byl likvidační, a navíc zohyžďující. Tento čin se mu nepodařilo dokonat pouze díky tomu, že v důsledku razance útoku zlomil čepel nože,“ upozornila. Nůž se zlomil o lebku, kde špička čepele zůstala. Motivem k brutálnímu útoku byl zřejmě fakt, že se obžalovaný odmítl smířit s tím, že ho družka opustila a nechce se už k němu vrátit.

Připustil, že měl chuť ji zabít

Obhájkyně Irena Křivánková ještě před zahájením hlavního líčení uvedla, že Štembírek svého činu lituje. Před soudem to ale tak nevypadalo. Soudce Martin Kaňok ho musel několikrát napomenout, aby hovořil k osudnému únorovému dni. Obžalovaný, který má jen základní vzdělání, nikdy nepracoval a v minulosti už byl soudně trestán, naposledy za stalking, totiž často od popisu útoku odbíhal. Tvrdil, že expartnerka lže. „Zajímalo by mě, zda by mi byla schopná lhát do očí,“ řekl například.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obžalovaný Miroslav Štembírek před soudem. Chtěl zabít expřítelkyni.

V jednu chvíli Štembírek hovořil o tom, že soudní jednání je zbytečné, pokud se na něm budou bavit jen o tom, že nůž je jen na krájení cibule nebo zabíjení lidí. Nepopřel ale, že měl chuť bývalou družku zabít. A pak prý i sebe. Rozčilovalo ho totiž, jak se k němu po 13 letech soužití zachovala.

„Vyhodila mě z bytu, aniž by řekla proč,“ vrátil se k podzimu 2014, kdy se s ním žena rozešla. Pak se prý s ním odmítala bavit, a když se setkali na ulici, obvinila ho z nebezpečného pronásledování. „Ignorovala mě 16 měsíců, provokovala slovně, psala mi sprosté SMS,“ hájil se Štembírek, který na přelomu loňského a letošního roku pobýval v psychiatrické léčebně. To, že by mu bylo ženy líto, neřekl. „Mrzí mě spousta věcí, mrzí mě, že se to stalo, že lže.“

Oběť má posttraumatickou poruchu

Poškozená trpí po útoku posttraumatickou poruchou, poruchou spánku, bojí se. Podle jejího zmocněnce Jaromíra Parobka není ženin zdravotní stav uspokojivý.

„Utrpěla poměrně rozsáhlou nemajetkovou újmu, kterou v tuto chvíli ani není možné vyčíslit a bude předmětem možná dalšího šetření. Nicméně i kdyby byla vyčíslena, nelze očekávat, že by mohla obdržet jakési zadostiučinění,“ nastínil.

Hlavní líčení pokračuje dnes a v dalších dvou dnech výpověďmi  svědků, poškozené i znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám