Hlavní obsah

Muž se zastřelil v brněnském obchodním domě

Právo, Novinky, ČTK, Petr Knötig
BRNO

V brněnském hypermarketu se v pondělí před polednem zastřelil dvaačtyřicetiletý muž. Motivem jeho činu je údajně obyčejná krádež za 800 korun, kterých se v obchodním centru denně odehrává několik.

Foto: Jiří Velký

Mezi letošní akce patří i restaurování památníku Vincenta Havla na Slezském náměstí, včetně obnovy vodního prvku v kašně.

Článek

Neštěstí se odehrálo v kanceláři bezpečnostní služby, která ho tam odvedla kvůli podezření, že si chtěl odnést nářadí v hodnotě cca 800 korun. Když muž slyšel, že ochranka zavolá městskou policii, vytáhl pistoli a střelil se do hlavy. 

"Celá událost je na malou škodu, která měla vzniknout, velmi dramatická a ojedinělá. V podstatě zatím víme, že muž ukradl ruční nářadí za zhruba 800 korun, které chtěl pronést přes pokladny. Při jeho zadržení nebyl řádný problém a on zřejmě zkratovitě zareagoval až v kanceláři. Při sepisování zápisu vytáhl z kapsy pistoli a střelil se do hlavy," upřesnil první informace Mojmír Popp z brněnské policie.

Pracovníci ostrahy okamžitě zavolali záchranku, protože muž byl ještě živý a pokoušeli se ho udržet při životě až do příjezdu lékaře. Zranění však bylo natolik vážné, že i přes vysoce profesionální péči posádky záchranné služby muž při převozu do Fakultní nemocnice U svaté Anny zemřel.

Policie: byl to nevysvětlitelný zkrat

Policie začala zjišťovat, jak se celý incident seběhl a co bylo motivem sebevraždy, která nemá obdoby. "V tuto chvíli ještě nevíme, zda použitou zbraň měl muž legálně. Je zřejmé, že na jeho smrti nenese nikdo další vinu a jde zřejmě o zkrat, který si zatím neumní nikdo vysvětlit," doplnil Popp.

Pracovníci Hornbachu byli z tragédie v šoku a nikomu se nechtělo mluvit. Navíc mají údajně od vedení zákaz podávat jakékoliv informace. "Jen jsme si všimli, jak ho ochranka odvádí. Všechno bylo v klidu, žádný problém, a tak jsme na sebe s kolegyní mrkly, že je to zase jeden, který nakupoval za pět prstů. Pak jsem se dověděla, co se stalo, a jsem z toho v šoku," řekla Právu jedna z pokladních.

V šoku byli i policisté a všichni návštěvníci obchodního centra, protože podobných krádeží se v brněnských obchodních centrech odehrává denně několik a nikdy to nekončí jinak, než uložením pokuty na místě nebo správním řízení. Pouze v ojedinělých případech skončí takový zloděj před soudem. To však jen za podmínek, že byl za poslední tři roky za krádež pravomocně odsouzen.

Denně řeší 30 krádeží

"Za 11 roků, co jsem u městské policie, nic takového nepamatuji. Krádeží za několik korun až několik tisíc řešíme denně i 30. Většina z nich končí uložením pokuty do tisíce korun na místě, několik předáváme na správní řízení a jen ojedinělé případy předáváme policie k trestnímu stíhání. Sortiment při krádežích je různý, od čokolády, přes kosmetiku až po elektroniku či motorovou pilu," podotkl Vít Cvrček z brněnské městské policie.

Tragédie provoz v Hornbachu nezastavila, i když několik hodin po události bylo na zaměstnancích znát, že se stalo něco, co je vyvedlo z míry. Nikdo si totiž neumí vysvětlit, proč to muž udělal. Jediným vysvětlením zatím je, že šlo o člověka, kterého by krádež zřejmě stála zaměstnání a jeho pověst by zničila jeho i rodinu.

"Motiv činu a pozadí je předmětem dalšího vyšetřování a zatím k němu nemáme co sdělit," poznamenal Popp.

Reklama

Výběr článků

Načítám