Hlavní obsah

Muž podpálil výrobnu mucholapek, od soudu odešel s podmínkou

Právo, vtk
Brno
Aktualizováno

Podmínkou potrestal ve středu Okresní soud Brno-venkov dělníka Rudolfa Láníka za to, že v prosinci 2016 nedopatřením zapálil papírnu v Židlochovicích na Brněnsku proslavenou svojí výrobou mucholapek.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Rudolf Láník dostal za zapálení výrobny mucholapek podmínku.

Článek

Stalo se to, když horkovzdušnou pistolí čistil potrubí zanesené lepidlem. Přitom se vzňaly výpary z technického benzínu. Muž utrpěl popáleniny na šestnácti procentech těla. Výrobna lehla popelem, škoda se odhaduje na bezmála 30 miliónů korun.

Láníkovou povinností bylo na konci směny vyčistit stroj na výrobu papíru, tedy konkrétně jeho trubky zanesené lepidlem. Den před neštěstím mu nadřízený dokonce vytkl, že své povinnosti zanedbává. S o to větším odhodláním se Láník před požárem pustil do práce. Neuvědomil si ale, že se mohou vznítit výpary z benzínu, který před tím použil na čištění.

Při požáru utrpěl popáleniny na tváři, rukou a na břiše. Odsouzen byl za nedbalostní obecné ohrožení, za které hrozí až pět let vězení. Soud přihlédl k tomu, že muž nepostupoval svévolně, ale plnil si své pracovní povinnosti, i když zcela nevhodným způsobem.

Dělníkův obhájce tvrdil, že Láník nebyl firmou řádně proškolen v tom, jak má správně potrubí čistit. Mladík dostal dva roky vězení s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Trest na místě přijal a svého činu lituje. Státní zástupce se k verdiktu nevyjádřil. Může se proti němu odvolat ke Krajskému soudu v Brně. Téměř celou škodu způsobenou požárem zaplatila pojišťovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám