Hlavní obsah

Muž obžalovaný z přípravy vraždy odešel od soudu s šestiletým trestem za vydírání

Praha

Podnikateli Radovanu Sáčkovi, který původně čelil obžalobě z přípravy vraždy, uložil soud za přípravu vydírání šestiletý trest. Dva další muži, kteří v případu figurovali, dostali od soudu sedmiletý a dvoletý trest odnětí svobody. O úterním rozhodnutí pražského městského soudu ve středu informovala jeho mluvčí Markéta Puci. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Novinky

Obžalovaný Vlad Max Orbán, v pozadí spoluobžalovaný Jozef Mišík (s plnovousem)

Článek

Vedle Sváčka si trest vyslechli Jozef Mišík, jenž měl podle obžaloby údajnou vraždu zprostředkovat, a údajný nájemný vraha Vlado Max Orban. Zatímco první jmenovaný dostal za vydírání, kterého se dopustil opakovaně, sedmiletý trest, posledního obžalovaného potrestal soud dvouletým vězením za podvod.

Všichni tři byli původně obžalováni z přípravy vraždy muže, se kterým Sáček u soudu prohrál spor o 40 miliónů korun. Sáček podle obžaloby prostřednictvím svého známého Mišíka zkontaktoval Rumuna Orbana, který byl ochotný podnikatele za peníze odstranit.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí obžalované k soudnímu jednáníVideo: Marek Bádal, Novinky

Loni v březnu v restauraci v pražské Zbraslavi Orbanovi vyplatil zálohu 1,6 miliónu korun, dalších osm miliónů mu podle vyšetřovatelů slíbil za zdárné provedení vraždy.

Údajný nájemný vrah měl také podle obžaloby zamýšlenou oběť donutit k podpisu písemné dohody o narovnání, kterou by se věřitel vzdal všech svých finančních nároků vůči firmě objednatele vraždy. Podpisem dohody by pohledávka zanikla, a to i vůči případným dědicům zavražděného. Tím se podle soudu dopustil podvodu, za který byl odsouzen.

Peníze na rozjezd podnikání

Zprostředkovatel Mišík ale podle žalobců poškozeného muže oslovil a požadoval po něm půl miliónu korun za to, že Sáčkovi chystání vraždy rozmluví. Polovinu z částky měl ohrožený muž přinést na říjnovou schůzku v nákupním centru Letňany, kde Mišíka zadržela policie.

Mišík byl proto vedle přípravy vraždy obžalován i z vydírání, za které byl nakonec potrestán. Protože se ale činu na rozdíl od Sáčka dopustil opakovaně, uložil mu soud o rok vyšší trest.

Sáček od začátku tvrdil, že je nevinný a žádnou vraždu nechystal. Orban mu podle jeho slov nabídl, že podpis dohody o narovnání s věřitelem domluví. Peníze, které Orbanovi předal, byly podle Sáčka půjčkou na rozjezd podnikání. Mišík s obžalobou také nesouhlasil, přiznal ale, že z muže chtěl „dostat peníze”.

Trojici hrozil za přípravu vraždy 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Sáčkův věřitel chce po mužích náhradu za psychické útrapy ve výši 1,5 miliónu korun. Mišík mu má podle nepravomocného rozsudku zaplatit 436 000 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám