Hlavní obsah

Muž na Kladensku polil kočku hořlavinou a zapálil ji

Policisté zadrželi 27letého muže, který na autobusové zastávce v Sazené na Kladensku polil hořlavinou kočku a zapálil ji. Za týrání zvířat mu hrozí až dva roky vězení. Informovala o tom mluvčí kladenské policie Michaela Nováková. Podle policistů kočka útok přežila.

Foto: René Chvalina, Právo

Článek

Případ se podle Novákové stal v úterý večer. Týrání zvířete prý viděla známá ženy, které kočka patřila. "Hlídka muže zadržela a ten se následně k činu přiznal. Noc strávil v policejní cele a dnes mu policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu týrání zvířat," uvedla Nováková. Jaká byla příčina útoku, mluvčí nesdělila.

Přísnější tresty za týrání zvířat zavedl nový trestní zákoník z roku 2009. Zvýšila se v něm horní hranice trestu ze dvou na pět let vězení. Podle Novákové by však vyšší trest za zapálení kočky hrozil až tehdy, pokud by muž čin spáchal na větším množství zvířat.

Poslanecká sněmovna ve středu také podpořila předlohu zákona, podle které by mohl stát zabavit zvířata lidem, kteří je týrají, nebo zakázat krutým chovatelům jejich další držení. V budoucnosti možná bude platit i to, že policisté budou moct vstoupit do bytu kvůli podezření na týrání zvířete. Policisté dosud mohou při podezření z týrání vstupovat jen do chovných zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám