Hlavní obsah

Muž na Facebooku vyzýval k vyhlazení etnika a nazýval ho parazity. Jsem frustrován, řekl policii

Příbram

Padesát nenávistných komentářů napsal podle policie na Facebook 40letý muž z Příbramska. Výhrůžkami a sprostými slovy častoval od roku 2014 etnikum, jehož příslušníky označil za parazity. Policie ho obvinila ze čtyř trestných činů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na Facebooku sdílel a komentoval internetové příspěvky či články a také nahrával i šířil obrazový materiál,“ informovala mluvčí policie Monika Schindlová.

Podle ní používal také zakázanou symboliku, sprostá slova a nabádal k vyhlazení policií blíže neurčené skupiny lidí. Vyzýval k jejich napadání a příslušníky etnika nazýval parazity. Policisté od roku 2014 napočítali na 50 takových příspěvků.

Po dopadení se muž k činům přiznal. „Uvedl, že jeho komentáře jsou výsledkem určité frustrace a zklamání ze života. Zpětně své chování hodnotil jako naprostou hloupost a chybu,“ konstatovala Schindlová.

Kriminalisté muže obvinili z trestných činů hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, dále projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačování práv a svobod člověka a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Za výše uvedené jednání stanovuje trestní zákoník až tři roky odnětí svobody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám