Hlavní obsah

Muž, který úmyslně šířil HIV, nakazil tři lidi

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Kriminalisté z Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje dokončují vyšetřování případu 48letého Zdeňka Pfeifera z Mostu, který vědomě šířil nebezpečný virus. Policistům se podařilo nalézt 23 mužů, se kterými měl pohlavní styk, tři z nich nakazil. Pfeifer byl obviněn jako uprchlý z těžkého ublížení na zdraví a šíření nakažlivé lidské nemoci. Podle kriminalistů se skrývá zřejmě v Thajsku.

Foto: Policie ČR

Hledaný Zdeněk Pfeifer

Článek

Muž měl pohlavní styk s celou řadou partnerů, aniž je na to nějak upozornil. Na případ úmyslného šíření nebezpečného viru se přišlo loni v polovině roku až poté, co nakazil dokonce nezletilého chlapce.

Na policii se obrátila chlapcova matka, když zjistila, že její syn s tímto mužem udržoval intimní kontakt. Měl ho uplácet penězi a slibem koupě tabletu. Po oznámení věci byl u nezletilého skutečně vir HIV diagnostikován. Minimálně i u dalšího muže jsou si kriminalisté jisti, že ho nakazil právě Pfeifer.

Kriminalisté na základě případu začali rozplétat síť kontaktů, dohromady jich zjistili přes 3000. Nakonec vyslechli celkem 1018 osob v řadě krajů Česka. Pfeifer se pohyboval a vyhledával styky s muži po celém Česku i po říjnu roku 2013, kdy mu byl virus HIV diagnostikován.

Na rande jel i 200 kilometrů

„Byl nesmírně sexuálně aktivní. Nebyl pro něj problém sednout do auta a jet 200 kilometrů tam, kde měl zrovna domluvené rande,“ řekl vyšetřovatel Milan Rychnovský.

Podle vyšetřovatelů se jim povedlo dohledat jen část mužů, se kterými měl Pfeifer pohlavní styk. Nyní se vyšetřování blíží ke konci, kriminalisté mají v plánu vyslechnout posledního svědka. Pak by se poškození měli seznámit se spisem.

Související téma:

„V horizontu měsíce bude podán návrh na podání obžaloby,“ uvedl Rychnovský. Na Pfeifera je vydán evropský i mezinárodní zatykač. Naposledy se měl v Thajsku pohybovat v oblasti Phuket. Souzen může být i v nepřítomnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám