Hlavní obsah

Muž, který ubodal manželku v Praze, je nepříčetný. Trpí bludy a chtěl vysvobození

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze poslal do detenčního ústavu 50letého muže, který v květnu ve Strašnicích ubodal manželku. Státní zástupkyně jeho trestní stíhání zastavila, protože znalci řekli, že je nepříčetný. Dlouhodobě trpěl bludy a dospěl k přesvědčení, že se ho manželka snaží otrávit.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo činu v pražských StrašnicíchVideo: Novinky

 
Článek

„Vyhověli jsme státní zástupkyni, která navrhovala uložit zabezpečovací detenci," uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Dodala, že rozhodnutí zatím není pravomocné, protože muž si ponechal lhůtu pro případné podání stížnosti k vrchnímu soudu.

Vražda ve Strašnicích se stala ráno 12. května. Z usnesení vyplývá, že padesátiletý muž s vysokoškolským vzděláním si na manželku přichystal nůž, když odjela s dětmi do školy. Policistům později řekl, že usmrcením ženy chtěl předejít tomu, že ho otráví. Věřil, že „tím všechny vysvobodí a vyřeší tím i jejich dlouhodobé problémy”.

Byl v léčebně

Když se žena vrátila domů, zaútočil na ni hned za vchodovými dveřmi a zasadil jí celkem 53 bodných ran. Poté sám zavolal na tísňovou linku 158 a udal se.

Z posudku znalců, kteří zkoumali mužův psychický stav, plyne, že muž byl v minulosti opakovaně hospitalizován v Bohnicích. Dlouhodobě se léčil také ambulantně, přičemž odmítal léčbu psychofarmaky.

Trpěl chronickou duševní poruchou s bludy, přičemž bezprostředně před činem se jeho chorobná vztahovačnost, žárlivost a pocity ohrožení ze strany manželky výrazně zhoršily. O tom, že usilovala o jeho život, je stále přesvědčen.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Pokud by byl muž příčetný, hrozilo by mu vzhledem ke způsobu, jakým čin spáchal, 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest včetně doživotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám