Hlavní obsah

Muž, který sedí za vraždu kamaráda, s obnovením procesu neuspěl

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dušan Babindák ze Slovenska (56) bodl při alkoholové hádce svého známého takovou silou, že zasáhl žaludek, slezinu i srdce, což jeho oběť nepřežila. Městský soud v Praze mu před pěti lety uložil za vraždu desetiletý trest. Nyní si u stejného soudu Babindák požádal o nové projednání svého případu. Soud však návrh ve čtvrtek zamítl.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Dušan Babindák žádá u soudu o obnovu procesu.

Článek

Babindák totiž neuvedl žádný nový důkaz ani nové svědectví, a soud tak neměl žádný podnět k obnově procesu. Na otázku předsedy senátu Jana Kadlece, proč tak najednou podal návrh na obnovu řízení, Babindák odpověděl: „Uvědomil jsem si, že jsem vlastně bránil majetek svůj i svých zaměstnavatelů.“

Když měl vysvětlit, proč toto neřekl po svém zadržení ani u hlavního líčení, tvrdil, že byl zmatený: „Nevěděl jsem, co mám říkat. Před soudem jsem byl poprvé.“

Soudce mu poradil, jak na svobodu

Mimo protokol mu soudce ale poradil, že vzhledem k tomu, že si už více než polovinu desetiletého trestu odseděl, existují i jiné cesty na svobodu, například žádost o podmínečné propuštění.

Babindák do Česka přišel v roce 2002 a rok neměl práci ani střechu nad hlavou. Pak začal pracovat v různých sběrnách surovin. Naposledy to byla sběrna v pražských Čakovicích, kde se svým třiačtyřicetiletým kolegou sdílel stavební buňku. Babindákův kolega měl však velký problém s alkoholem, kvůli kterému se léčil v bohnické léčebně. Alkohol byl také důvodem jeho výpovědi z práce týden před vraždou.

Zemřel okamžitě po útoku

V osudný únorový den v roce 2009 oba popíjeli velké množství alkoholu. Se stoupající hladinou alkoholu v krvi, se hovor začal vyhrocovat. Zavražděný muž prý řekl, že pokud bude donucen jít na ulici nebo snad přespávat v tramvaji, tak „vybílí“ sběrnu a ukradne všechny peníze.

Babindák ho uklidňoval, ale když mu začal jeho spolubydlící vyhrožovat, tak se rozčílil, křikl na něj, že si klidně může jít spát do tramvaje, když se mu pod střechou nelíbí. Poškozeného to rozzlobilo, rozeběhl se a strčil do Babindáka. Ten to pochopil jako útokm, a tak popadl nůž a jednou silnou ranou ho bodl do srdce. Nepomohla mu už ani přivolaná záchranka. Babindák si okamžitě po útoku uvědomil, co udělal, zavolal na policii a udal se.

Při hlavním líčení byli vyslechnuti další pracovníci sběrných surovin v Čakovicích i známí obou zúčastněných. Nikdo z nich nechápal, co se stalo. Všichni měli obžalovaného a jeho kolegu za přátele. "Dušan se o něj staral jak o vlastního bráchu, vařil mu, uklízel, dokonce za něj i pracoval, když byl nalitej," uvedla jedna svědkyně.

Zavražděný byl agresívní alkoholik

Svědci se shodli i na tom, že mrtvý muž byl závislý na alkoholu a že pod vlivem se choval agresivně a surově. Když byl zavražděn, měl v sobě podle znalce 4,61 promile. Babindák na tom byl o něco lépe, policisté mu po příjezdu na místo činu naměřili asi tři a půl promile. Podle soudního psychologa by k útoku nedošlo, kdyby ten den nepil.

Soud byl na Babindáka v rozsudku mírný, deset let je za úmyslné usmrcení, tedy vraždu, nejnižší možný trest.

"I v souladu s návrhem státního zástupce jsme trest uložili na samé dolní hranici trestní sazby," uvedla při rozsudku soudkyně Michaela Pařízková. "Museli jsme totiž přihlédnout nejen k dosavadní beztrestnosti obžalovaného a projevené lítosti, ale také k tomu, že svůj čin sám oznámil na policii a tím výrazně ulehčil celé trestní řízení," dodala tehdy předsedkyně senátu Pařízková. Babindák byl navíc vyhoštěn z České republiky na neurčito.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám