Hlavní obsah

Muž, který se chtěl upálit, bojuje o život

– PRAHA/PLZEŇ
Novinky, Milan Koukal, Patrik Biskup

V kritickém stavu zůstává dvaatřicetiletý Radek G. z Opavy, který se v úterý před půlnocí pokusil upálit poblíž čerpací stanice v Praze 9, Chlumecké ulici. S popáleninami na 85 procentech těla bojuje ve Vinohradské nemocnici o svůj život.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Přednosta a primář kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Ludomír Brož ve čtvrtek odpoledne mohl Právu pouze říci: "Stav sebevraha, který utrpěl hluboké popáleniny na 85 procentech povrchu těla, se nemění - ani k horšímu, ale ani k lepšímu. Stále je napojen na dýchací přístroj a je v umělém bezvědomí. Bojuje o život."

Radek G., přijel do Prahy z Opavy, kde byl chovancem tamější psychiatrické léčebny. Zpočátku kriminalisté nevěděli, zda z tohoto ústavu neutekl. "Nikoli, jeho hospitalizace v naší léčebně skončila letošního 1. dubna," řekl Právu vedoucí lékař, který si však nepřál být jmenován. "Jeho diagnózu samozřejmě dobře znám, ale nic vám neřeknu bez jeho osobního souhlasu. Musím zachovávat lékařské tajemství," dodal. Nepotvrdil ani nevyvrátil zjištění Práva, že Radek G. se léčil se schizofrenií, tedy rozpolcení osobnosti.

Na sobě měl jen seškvařené tričko

Tomu by nasvědčovaly závažné skutečnosti, které s celou tragédií souvisejí. Nelze vyloučit, že ho inspirovaly některé obdobné případy z poslední doby. Není však dosud jasné, proč se podpálil na místě, kde nemohl očekávat větší množství svědků. K činu totiž došlo pozdě večer na Černém Mostě, uprostřed polí, za železniční tratí.

Jak Právo zjistilo, několik set metrů od benzinové stanice se vysvlékl do naha, na sobě si nechal pouze tričko. To se mu také do značné míry přiškvařilo na tělo. S hlubokými popáleninami, kdy si popálený hrudník zakryl sakem, doklopýtal v šoku nazpět do prostoru čerpací stanice, kde si předtím pro naplnění svého úmyslu kupoval kanystr s benzinem.

"Žádné nové skutečnosti v tomto případu ze strany popáleného muže zatím nemáme, protože jeho zdravotní stav nedovoluje výslech. Nějaký vysvětlující dopis na rozloučenou nezanechal.," řekl ve čtvrtek odpoledne Právu tiskový mluvčí pražské policejní správy Ladislav Bernášek.

Veršované texty pro plzeňského sebevraha

Tři ručně psané dopisy s veršovanými texty od neznámého pisatele se objevily mezi květinami na parkovišti před areálem školních budov na karlovarské třídě v Plzni, kde se v noci na středu upálil 21letý student pedagogické fakulty Roman Mášl.

Žáci, kteří kolem pietního místa procházejí do školy, se u dopisů zastavují a čtou je. Autor veršů se například ptá, kdo vlastně ten sebevrah byl. "Hrdina dnešního světa, nebo jen slabý člověk, po kterém je veta," píše se v jedné ze slok.

"To musela být hrozná smrt. Pořád o tom mluvíme ve škole. Učitelé nás nabádají, že takovým způsobem se problémy neřeší," řekl jeden z hloučku postávajících školáků. Podle plzeňského policejního mluvčího Petra Kováře policisté na místo tragédie vyjeli prověřit původ dopisů. "Jsou to kondolenční básně nejspíš od některého z jeho spolužáků," upřesnil Kovář.

Spolužáci Romana dnes normálně přišli do školy. "Někdo to prožívá víc, někdo je k tomu naopak apatický. Kantoři se snaží tvářit jako by se nic nestalo a věnují se výuce. Mezi sebou o tom pořád ale diskutujeme. Vrtá nám to hlavou, proč to udělal. Nedošli jsme ale zatím ke konkrétnímu závěru," uvedl jeden z jeho kamarádů ze třídy.

Reklama

Související témata:

Související články

Čin samotářského studenta okolí nechápe

Chytrý kluk, samotář i podivín. Takové hlasy charakterizují osmnáctiletého Zdeňka Adamce, který ve čtvrtek vyvolal zděšení svým šokujícím veřejným upálením....

Klaus vyzval mladé lidi, aby se neupalovali

V České republice vládne demokracie a zejména mladí lidé se nemusejí upalovat proto, aby vyjádřili svůj názor. V otevřeném dopise to ve středu uvedl prezident...

Výběr článků

Načítám