Hlavní obsah

Babišův „pokus o atentát“ se odehrál už před devíti dny. Pachatel skončil v Bohnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Incident na úřadu vlády, o němž informoval premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve videu na svém facebookovém profilu, se stal minulou středu. Podle policie chtěl útočník předat dopis konkrétnímu člověku, což mu nebylo umožněno. Následně skončil v psychiatrické nemocnici.

Babiš: Pokusil se mě napadnout ozbrojený mužVideo: Facebook/Andrej Babiš

 
Článek

Podle policejního mluvčího Jana Rybanského se incident stal již 24. listopadu v poledne, kdy na úřad vlády přišel 33letý muž a chtěl osobně předat dopis „konkrétnímu člověkovi”.

Pracovnice mu sdělila, že to není možné a může jej nechat v podatelně.

Babiš: Pokusil se mě napadnout ozbrojený muž

Domácí

„Jeho agresivita následně začala stoupat a pracovníci úřadu mu řekli, aby se choval slušně. To muže vyprovokovalo a řekl jim, že mohou jít na 'férovku', odkryl bundu, kde byla plynová pistole. Ochranná služba na nic nečekala, muže povalila na zem a zpacifikovala,“ popsal Novinkám Rybanský.

Policie šetří Babiše kvůli videu z dálnice D1

Domácí

U muže byly následně nalezeny také nože. Muž skončil na policejní služebně a za výtržnictví a násilí na úřední osobě mu hrozí až šest let vězení.

Dopis policie zajistila, ale co v něm bylo uvedeno, neřekla. Útočník následně skončil ve zdravotnickém zařízení v Bohnicích, kde budou odborníci zkoumat jeho stav.

Babiš incident okomentoval také v pátek na tiskové konferenci. „Ten incident byl už minulý týden, policie odvedla skvělou práci, ten člověk byl na vrátnici zpacifikován a zadržen,“ uvedl Babiš.

Policie už potřetí navrhla obžalovat Babiše

Domácí

„Pořád nám někdo vyhrožuje, já to ani nehlásím, v sobotu bylo u nás před bránou taky šest lidí,“ dodal.

„Včera sem přišel 'takovejhle' borec a chtěl mě napadnout,” řekl ve čtvrtek ve videu premiér a ukázal fotografii, na které je vidět pistole, nůž či vrhací hvězdice. „Policie ho zpacifikovala na vrátnici,” dodal Babiš.

Postup Babišovy ochranky proti novinářům byl oprávněný, míní Švejdar

Krimi

Babiš čelil výhrůžkám již v minulosti. Na konci února v médiích tvrdil, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Policie potom střežila premiérův dům. Podezřelý muž byl zatčen ve Španělsku a policie ho obvinila za vydírání.

„Ten pán mi napsal omluvný dopis,” uvedl Babiš v půlce dubna. O měsíc později se muž dohodl se státním zástupcem na dvouletém podmíněném trestu a soud dohodu schválil.

Foto: Facebook Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš ukazuje zbraně, které měl údajný útočník u sebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám