Hlavní obsah

Muž, který autem najel na lidi v podchodu, si odsedí 16,5 roku

Olomouc

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek zpřísnil trest Romanu Šupovi za jeho riskantní jízdu a najíždění autem do lidí z 15 let na 16,5 roku. Podle soudu se dopustil několikanásobného pokusu o vraždu jak v podchodu pro pěší v Uherském Hradišti, tak i při najíždění do zasahujících policistů v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku. V prvním případě vážně zranil seniora, v druhém oba policisté stihli před autem uskočit. Případ vrchnímu soudu vrátil na základě dovolání žalobce Nejvyšší soud.

Foto: Petr Marek, Právo

Roman Šupa u olomouckého vrchního soudu

Článek

"Rozhodli jsme v intencích zrušujícího rozhodnutí Nejvyššího soudu, který konstatoval, že vzhledem k charakteru útoku obžalovaného autem na zasahující policisty byl minimálně srozuměn s tím, že je může usmrtit, když nemohl předpokládat jejich rychlou reakci v podobě úskoku," řekl mluvčí soudu Stanislav Cik. Na základě tohoto rozhodnutí vyhověl odvolací soud odvolání státního zástupce a trest obžalovanému zpřísnil.

Zdrogovaný řidič, který najel do lidí v podchodu, si odsedí 15 let

Krimi

Případ se odehrál předloni v červenci při policejní honičce v Uherském Hradišti. Šupa nechtěl zastavit hlídce, v autě totiž převážel varnu na pervitin. Ten měl v daný okamžik i v sobě. Hájil se tím, že netušil, že je v podchodu pro pěší.

Při vjezdu do 22 metrů dlouhého a dva metry širokého podchodu neměl šanci se automobilu širokému 1,85 metru vyhnout starší muž s kolem. Další dvě ženy s dvouletým dítětem stihly z podchodu utéct jen díky souhře náhod, kdy běsnící řidič chvíli nemohl přejet autem přes ležícího starého muže.

Třikrát mě přejel, byl jsem zalitý krví, líčil svědek soudu šílenou honičku v podchodu

Krimi

Vrchní soud o případu rozhodoval již v březnu. Zatímco část jízdy obžalovaného v úzkém podchodu pro pěší, v němž byli lidé, potvrdil soud jako pokus o vraždu spáchaný na dvou a více osobách s rozmyslem, pozdější najíždění na policisty překvalifikoval z pokusu o vraždu na násilí proti úřední osobě spáchané se zbraní.

Právě kvůli druhé části případu a zmírnění kvalifikace podal dovolání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Nejvyšší soud mu vyhověl. "Lze tedy uzavřít, že eventuální úmysl ve formě srozumění je nutné spatřovat zejména v tom, že se obviněný rozjel vysokou rychlostí proti k němu běžícím zakročujícím policistům, kteří měli minimum prostoru pro úskok, když při přiblížení k policistům zvyšoval rychlost vozidla a bez včasného úskoku obou policistů mohli poškození utrpět vážná zranění, včetně usmrcení," stojí v usnesení Nejvyšší soudu ze srpna letošního roku.

Vrchní soud ve čtvrtek projednal případ ve veřejném jednání, kdy obžalovaný, jeho obhájce i státní zástupce se jej zúčastnili prostřednictvím videokonference, a to kvůli koronavirovým opatřením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám