Hlavní obsah

Muž chtěl podle policie vylákat stovky tisíc určených k vyrovnání koronakrize

Novinky, kub

Policie obvinila 40letého muže z Rokycanska z podvodu kolem kompenzačních bonusů pro OSVČ vyplácených kvůli opatřením proti koronaviru. Zadržený měl používat falešnou identitu a inkasoval zhruba 250 000 korun, přičemž žádal o dalších 400 000. V případě soudu mu hrozí až desetileté vězení.

Foto: Policie ČR

Muž obviněný z podvodu kolem koronaviru.

Článek

Obviněný cizinec podle kriminalistů vystupoval v komunikaci s úřady od letošního června pod falešnou identitou s maďarským dokladem totožnosti. O vyplacení peněz měl žádat jménem 24 konkrétních lidí, kteří o tom neměli tušení.

„Protiprávní jednání spočívalo v podvodném vylákání kompenzačních bonusů určených pro OSVČ. Bonusy byly ovlivněny vládními opatřeními proti koronaviru,“ informoval o případu v úterý mluvčí policie Jan Rybanský.

Muž z Jesenicka oklamal banku, podvodně lákal peníze i od známých

Krimi

Podle vyšetřovatelů si muž nechal založit několik bankovních účtů a podařilo se mu vylákat necelých čtvrt milionu korun, u dalších skoro 400 000 se o to pokusil. „Díky kontrolním mechanismům mu však tato částka již vyplacena nebyla,“ upřesnil mluvčí.

Na podezřelého žadatele o bonusy upozornil policii v červnu finanční úřad v Praze, stopy nakonec vedly podle Rybanského do malé obce na Rokycansku, kde muže kriminalisté zadrželi na konci října. „Ačkoli s policisty zpočátku nespolupracoval, pod tíhou důkazů a výsledků domovní prohlídky se k činům doznal,“ uvedl mluvčí s tím, že se podařilo najít auto značky Ford Kuga, který si měl muž pořídit na falešné doklady.

Třináct let hrál retardovaného kvůli dávkám, soud ho poslal do vězení

Krimi

„Obviněnému, který je prověřován pro obdobnou trestnou činnost i na Rokycansku, hrozí v současné době za spáchané skutky v podobě podvodu až desetiletý trest odnětí svobody,“ dodal Rybanský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám