Hlavní obsah

Podvodníkům se podařilo prodat „kouzelnou“ lampu za miliony. Jeden z nich hrál džina

• Aktualizováno
Novinky, Tomáš Andres Skoupý, ven

Na indickou policejní stanici ve státu Uttarpradéš dorazil v neděli 25. října doktor jménem Laeek Khan. Když se ho policisté zeptali, jaký je důvod jeho návštěvy, spadla jim po jeho odpovědi překvapením brada. Doktor jim totiž ukázal magickou Alladinovu lampu a stěžoval si, že nefunguje a že se zřejmě stal obětí podvodu.

Foto: Profimedia.cz

Lampa, kterou podvodníci dokázali prodat v přepočtu za více než dva miliony korun.

Článek

Se dvěma muži, kteří mu lampu prodali, se Khan seznámil jen několik dnů předtím, než vše oznámil policii. Jeden z nich se vydával za okultistu, který Khanovi vysvětlil, že má v držení vzácný magický předmět.

Doktor zprvu pochyboval, a tak mu okultista tento „zázrak“ předvedl. Před jeho očima vyvolal z lampy džina, který dokáže plnit jeho veškerá přání. Když se ohromený Khan chtěl džina dotknout, okultista ho rychle zastavil. „To by mu mohlo ublížit,“ napomenul lékaře.

Podvodník nicméně Khanovi navrhl, že by mu mohl lampu prodat. Pak by byl džin v jeho vlastnictví a přinesl by mu zdraví, bohatství a slávu. Khan souhlasil a za lampu zaplatil přes 7 milionů rupií (zhruba 2,2 milionů korun).

Chtěli si pořídit kočku, dostali tygra a ještě byli zatčeni

Koktejl

Když poté doma lampu marně zkoušel, hořce si uvědomil, že onen džin vlastně vypadal spíš jako člověk v přestrojení. Protože za lampu zaplatil hodně peněz, spolkl svou hrdost a vše šel oznámit na policii.

Ta nakonec minulý čtvrtek okultistu i falešného džina zatkla. „Muži takto podvedli i jiné rodiny, používali přitom stejné modus operandi,” oznámila policie. Muži zákona ještě stále pátrají po manželce jednoho z podvodníků, která byla do celé akce zapojena. Škoda jde pravděpodobně do nízkých desítek milionů rupií, tedy vyšších jednotek milionů korun.

Příběh o indických podvodnících dává vzpomenout na legendární kousek českého „obchodníka” Harryho Jelínka, který ve třicátých letech minulého století „prodal” zámožnému americkému páru hrad Karlštejn. Od kastelána si jej na jeden den vypůjčil pod záminkou filmového natáčení a od okouzleného páru hned na místě inkasoval zálohu ve výši 30 tisíc amerických dolarů.

Na rozdíl od podvedeného Inda však poté, co zjistili pravdu o tom, že hrad je státní a že naletěli mazanému českému vykukovi, zostuzení Američané na policii raději ani nešli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám