Hlavní obsah

Musí pod hnůj, řekl o partnerce muž a přiškrtil ji. Soud mu snížil trest

– Praha
Novinky, bad

Osm let ve vězení by měl strávit 39letý Jaroslav Volenec za týrání a především pokus o vraždu své o 16 let mladší přítelkyně. Rozhodl o tom v úterý odvolací senát pražského vrchního soudu, který o dva roky snížil původní trest Krajského soudu v Praze. Volenec přiznal týrání, zavraždit mladou ženu se prý ale nesnažil. Rozsudek je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí Jaroslava Volence k souduVideo: Novinky

 
Článek

Volenec měl se svou družkou dost „kalamitní vztah“, jak jej nazval jeho obhájce. Hádky s partnerkou byly na denním pořádku a více než rok ji soustavně urážel a ponižoval. Ze začátku zhruba jednou za měsíc, ke konci pak téměř denně jí nadával, že nic neumí a častoval ji vulgaritami. Během toho jí také několikrát vyhrožoval, že ji zabije.

Vše vyvrcholilo koncem října 2016 na chodbě jejich společného bytu v Kutné Hoře, na který si vzali hypotéku. Opilý Volenec po přítelkyni požadoval tři tisíce korun nájemného, ale dívka mu je odmítla dát.

Volence to naštvalo. Nejdříve se po ní napřahoval pěstí a pak ji odhodil na zem, kde ji „chytil do kravaty“ a předloktím jí tlačil na krk, až dívka na chvíli ztratila vědomí. Její známá, která u incidentu byla, na něj křičela, jestli ji chce zabít. Volenec odvětil, že ano, že „musí pod hnůj“. Nakonec se dívčině známé podařilo Volence zatáhnout za nohu, až ztratil rovnováhu a s útokem přestal.

Vyhrožoval, ale nemyslel to tak

Volenec u soudu přiznal, že byl opilý a že si k žalovanému skutku nic nevybavuje. Připustil, že dívce vyhrožoval, že ji zabije, nemyslel to prý ale vážně. Vybavil si, že po konfliktu si šli spolu lehnout a partnerka šla pak ráno do práce. Zpětně všeho litoval a prohlásil, že by vše řešil jinak.

Dívka u soudu vypověděla, že jí Volenec zakazoval chodit mezi lidi, komunikovat s nimi přes Facebook ale také například navštěvovat rodiče. Své známé pak popírala jakékoli domácí násilí a způsobené modřiny omlouvala různými nehodami.

Volenec souhlasil, že šlo o týrání a uvedl, že je připraven nést za to odpovědnost, že by se pokusil o vraždu, ale odmítl. „Svého jednání velmi upřímně lituji. Nechtěl jsem svoji přítelkyni nikdy ohrozit na životě,“ prohlásil v úterý Volenec, jehož obhájce se snažil přesvědčit soud, že se tak nestalo ani při inkriminovaném konfliktu. Volenec navíc prý sám o své vůli dívku škrtit přestal.

Jednoznačná výpověď

Soud ale Volenec ani jeho obhájce nepřesvědčili. „Pokud jde o skutková zjištění, zcela se ztotožňujeme se závěry, které učinil krajský soud,” uvedl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

Podle krajského i odvolacího soudu o Volencově vině svědčí jednoznačná výpověď přímé svědkyně incidentu, která po celou dobu trestního řízení tvrdila to samé a podpořila ji navíc i při vyšetřovacím pokusu.

Napadená dívka naopak postupně vypovídala ve Volencův prospěch. V otázce viny mu tím sice příliš nepomohla, odvolací soud ale přihlédl k jejich poněkud turbulentnímu vztahu při snížení trestu.

„Nahlédli jsme k současnému vztahu poškozené a obžalovaného a i k tomu, že už jí poté (po incidentu) nechtěl ubližovat,” odůvodnil Hodoušek mimořádné snížení trestu pod spodní hranici sazby, která v tomto případě činila 10 až 18 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám