Hlavní obsah

Muk prý kokain nebral, svědkyně ho ale viděla

Právo, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na pozadí rozsáhlé kauzy pašeráků drog se ve středu u soudu propírala choulostivá otázka angažmá svědka zpěváka Petra Muka ve věci, tedy zda si od jednoho z obžalovaných bral kokain či nikoliv. Zatímco stříbrný český slavík to rezolutně odmítl, podle svědkyně zpěvák před jejíma očima minimálně dvakrát drogu užil.

Foto: Ondřej Smolka
Článek

Žalobce František Novák navrhl soudu předvolat Muka proto, že chodil na návštěvy za obžalovaným Michaelem Wicherkem, který údajně podával svým známým drogy. Fakt, že u Wicherka "býval na talířku" pervitin nebo kokain, uvedly dnes již dvě dívky, tehdy mladistvá Magdaléna a Wicherkova expřítelkyně Tereza.

Právě ona již před vyšetřovatelem prohlásila, že se drogových sedánků účastnil i populární zpěvák. Dnes, ač nepříliš ochotně, svou výpověď před trestním senátem pražského městského soudu zopakovala. "Ano, Muka jsem tam viděla, byl tam i se svojí přítelkyní. Asi dvakrát si dal drogu. Byl to kokain. Ano, i jeho přítelkyně si brala," odpovídala na dotazy soudce Petra Nováka.

Zpěvák zpochybňoval věrohodnost svědkyně

Zpěvák vzápětí její věrohodnost v jednací síni zpochybňoval. "Dívku jménem Tereza znám, říkalo se o ní, že už je několik let na amfetaminech (stimulující drogy-pozn.aut.). Připadala mi zvláštní. Například jsem si všiml, že když vyplňovala křížovku, tak tam psala úplné nesmysly," prohlásil Muk.

Dodal, že za dobu své účasti na protidrogových programech má tu zkušenost, že narkoman získá po požití drogy vždycky pocit, že i ti druzí okolo něj si dali. "Já jsem nikdy v životě drogy nebral," řekl.

Muk dále vysvětloval, že s obžalovaným Wicherkem se stýkal proto, že hovory s ním považoval za "inspirativní, byl to sečtělý člověk." V bytě jej prý navštěvoval, neboť Wicherek půjčoval na videu anglické filmy v originálu, zpěvák sám jim úplně nerozuměl a obžalovaný je v průběhu překládal.

Kapsle z pódia

Soudce Muka následně požádal, zda by nevysvětlil dřívější poněkud zavádějící telefonní hovor právě s obžalovaným. Zpěvák se v něm svěřuje, že se stal "průšvih," neboť mu na jevišti vypadla z kapsy "kapsle". Svědek pohotově zareagoval s tím, že měl u sebe lahvičku s fernetem, neboť den před tím byl na flámu a tento "vyprošťovák" ho měl srovnat. Hloupé to bylo prý proto, že ho média v minulosti popotahovala kvůli údajným problémům s alkoholem.

Obžalovaný Wicherek společně se čtyřmi dalšími Čechy čelí obžalobě, že se v letech 2001 až 2002 zúčastnili rozsáhlého mezinárodního obchodu s kokainem, marihuanou a hašišem, a to společně s dalšími komplici z Holandska, Švýcarska a Německa. Vedle pašování jsou podezřelí i z toho, že drogy podávali jiným lidem. Kromě mužů je obžalovaná i mladá podnikatelka, která údajně jednoho z obžalovaných kryla před policisty.

Reklama

Související články

Petr Muk bude svědčit u soudu s dealery drog

Letošní stříbrný Český slavík Petr Muk má svědčit v připravovaném procesu s gangem dealerů drog. Jeden z podezřelých v této kauze mu totiž podle spisu obžaloby...

Zpěvák Muk popírá braní drog

Populární zpěvák Petr Muk, který má svědčit v připravovaném procesu s gangem překupníků drog, odmítl tvrzení obžaloby, že mu jeden z podezřelých v roce 2002...

Výběr článků

Načítám