Hlavní obsah

Mrzí mě to, přiznává lékárnice kšeftování s léky na hubnutí

Právo, Aleš Honus

Byla to veliká profesionální chyba. Hluboce toho lituji. S takovou obhajobou ve středu předstoupila před trestní senát Krajského soudu v Ostravě Iveta Kukačková, která podle obžaloby v letech 2014 až 2017 jako vedoucí lékárny volně prodávala zákazníkům z Polska tisíce balení tablet přípravku na hubnutí. Státní zástupce ji teď viní z nedovoleného nakládání s drogami, hrozí jí až 12 let vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lékárnice Iveta Kukačková se svým obhájcem.

Článek

Žena se u soudu ke svému jednání v plném rozsahu doznala. „Snažila jsem se vyhovět poptávce. Svého jednání teď hluboce lituji,“ řekla.

Celá kauza vznikla tak, že v roce 2014 lékárnu v Ludgeřovicích na Opavsku navštívil Polák, který chtěl zakoupit větší množství léku Adipex Retard. Ten slouží pro podporu hubnutí. „Bohužel ale obsahuje látku, která je silně návyková. Lék se proto může užívat v řadu dvou až tří měsíců, pak se musí vysadit, protože vyvolává závislost spojenou s psychickými a fyzickými problémy,“ uvedl státní zástupce David Bartoš.

Polák se podle něj do lékárny v dalších letech opakovaně vracel a postupně si pro léky začalo jezdit i několik jeho krajanů. Šéfce lékárny tak podle obžaloby muselo být jasné, že její zákazníci s léky dále obchodují. „Množství léků, které odebírali, zjevně nemohlo sloužit k osobnímu využití, ale k další distribuci,“ dodal Bartoš.

Lékaři budou opět psát dva léky na jeden recept

Domácí

Obžaloba zdokumentovala, že od ledna 2014 do dubna 2017 žena prodala celkem 2307 stotabletových balení tohoto léku bez předložení receptů. Neoprávněný zisk lékárny je tak vyčíslen zhruba na 400 tisíc korun.

Hlavní líčení bude pokračovat v dalších dnech výslechem svědků a soudních znalců. Zatím není jasné, zda bude rozsudek vyhlášen ještě v tomto týdnu. Za nedovolenou výrobu a nakládání s omamnými a psychotropními látkami ženě hrozí v případě odsouzení trest od osmi do dvanácti let, vzhledem k tomu, že se k celé záležitosti postavila čelem a s policií spolupracovala, nelze vyloučit mimořádné snížení trestu pod zákonnou sazbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám