Hlavní obsah

Mrtvého taxikáře našel na poli jeho syn

– ČESKÉ BUDĚJOVICE
Právo, Jiří Falout

Osudná se stala čtyřiašedesátiletému řidiči taxislužby v Českých Budějovicích páteční ranní cesta se zákazníkem ze štaflu u českobudějovického nádraží do Českého Krumlova. Jeho bezvládné tělo našli v sobotu dopoledne jeho blízcí u silnice E 55 nedaleko Černýše na rozhraní Českobudějovicka a Českokrumlovska. Mrtvola byla schovaná v kukuřičném poli, jen pár kilometrů od cílové stanice.

Foto: Květa Korbářová

Svitavští hasiči si z Mladé Boleslavi dovezli bronz. Zleva: Petr Dufek, Štěpán Heger, Mirek Dědič a Martin Heger. (Foto z archivu mistrovství)

Článek

"Pohřešovaný taxikář byl nalezen v místě zvaném Harazím, bohužel už bez známek života. Provedené šetření na místě prokázalo, že se stal obětí násilného trestného činu," řekla v sobotu bez dalších podrobností o nálezu mrtvoly mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková.

"Našel ho jeho syn s ještě dalším taxikářem. Všimli si stop u kukuřičného pole. Ležel tam v tratolišti krve, břichem dolů, s roztaženýma nohama i rukama a měl podříznutý krk, prý od ucha až k uchu," uvedl v sobotu večer na štaflu u českobudějovického Mariánského náměstí taxikář, který zavražděného kolegu i jeho rodinu dobře zná. Chtěl zůstat v anonymitě.

Posledním, kdo byl s čtyřiašedesátiletým taxikářem v kontaktu, byla v pátek ve 4. 30 hodin ráno operátorka taxislužby. Přes vysílačku šoférovi nahlásila, že má jet do Českého Krumlova.

"Od té doby o sobě nepodal žádnou zprávu," potvrdila operátorka. Nedostavil se ani na páteční smluvenou schůzku.

Smrt ho zřejmě zastihla v autě

Jeho manželka začala proto jednat. Navštívila policejní oddělení a nahlásila, že pohřešuje manžela. Zburcovala i další taxikáře a rodinu. Ti se zapojili do hledání. "Po zmizelém řidiči i jeho automobilu VW Passat combi bylo vyhlášeno celostátní pátrání," potvrdil operační důstojník jihočeské policie.

Hledaný automobil měli policisté už v pátek ve 22. 30 hodin. Vrah jej zanechal s prázdnou nádrží a zamčený před restaurací ve Strakonicích. Vozu chyběly registrační značky.

"Povídá se, že auto bylo uvnitř celé od krve. To by nasvědčovalo tomu, že ho podřízli v autě, ze zadního sedadla. Zvedá se mi z toho žaludek," zdůraznil ještě na Mariánském náměstí taxikář.

Zdrcení kolegové

Všichni taxikáři byli v sobotu smrtí kolegy zdrceni. Postávali v hloučcích na štaflech a neustále rozebírali, co se mohlo stát.

"Byl to starší a velmi slušný chlap, na kterého byl spoleh. Už delší dobu mluvil o tom, že s prací praští, odejde do důchodu a bude odpočívat," řekl Václav Štěch. "Když jsme se to dozvěděli, byli jsme v šoku. Je to strašné. Jezdil jsem s ním ve směně," hledal těžko slova kolega zavražděného Jindřich Novák.

Podle taxikářů roste počet zákazníků, kteří používají hlavně při placení násilí. Plynová pistole, nůž nebo sprej s dráždivou látkou je samozřejmostí většiny českobudějovických řidičů taxislužby.

"Někdy jsem rád, že se vůbec dostanu z místa, na které jsem klienta přivezl. Vozíme různá individua. Potřebovali bychom zlepšit naši bezpečnost, ale není k tomu legislativa, která by například upravovala, že můžeme mít v autě plexiskla, jako je tomu v Americe nebo i v Anglii," zapojil se do rozhovoru další taxikář.

Jihočeští kriminalisté v souvislosti s vraždou taxikáře žádají veřejnost o pomoc. Zajímá je zejména pohyb a osádka vozidla taxislužby, tovární značky VW Passat combi, béžové barvy, s nápadnou registrační značkou CBS 05 - 05, a to v pátek v době od 4. 30 hodin do 22. 30 hodin. Automobil byl výrazně označený nápisy Budvar taxi.

Reklama

Výběr článků

Načítám