Hlavní obsah

Moravskoslezští policisté obvinili pět lidí z nelegální distribuce minerálních olejů

• Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Moravskoslezská policie obvinila pět mužů z rozsáhlých nelegálních obchodů s minerálními oleji. Škoda, kterou měl gang českému státu způsobit, se vyšplhala na téměř 42 milionů korun. Čtyři z pěti obviněných skončili na základě rozhodnutí soudu ve vazbě.

Foto: Policie ČR

Policie při razii zadržela i finance ve výši 370 tisíc korun

Článek

„Podezřelí měli na území státu dovézt víc jak 2 030 000 litrů minerálního oleje a prodat jej jako motorovou naftu pro pohon motorů. Pěti mužům hrozí trest odnětí svobody až na deset let,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná.

Součástí zátahu na skupinu byly domovní prohlídky několika objektů na Novojičínsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku, kde policie zabavila kromě 30 tisíc litrů minerálního oleje také několik stovek tisíc v hotovosti a mobilní telefony.

Místo oleje nafta

„Bylo zjištěno, že v období od února 2018 do 14. června 2019 měli podezřelí v úmyslu zkrátit spotřební daň z minerálních olejů a DPH dopravovat ze zahraničí na území státu minerální olej, který byl deklarován jako rozpouštědlo nepodléhající dani z přidané hodnoty a ohlašovací povinnosti Celnímu úřadu. V karvinském areálu byl minerální olej vyskladněn a dále prodáván různým odběratelům na území našeho kraje jako motorová nafta,“ dodala mluvčí.

Podvod byl podle policie velmi sofistikovaný. „Jeden z obviněných měl pronajmout areál, nakoupit kontejnery a pod jménem své firmy přepravovat soupravami minerální olej z Polska. V areálu pak došlo k jeho přečerpání a dodávce oleje jako nafty odběratelům. Další dva obvinění měli zakoupit odběratelskou obchodní korporaci a ustanovit osobu, jež měla dostávat pokyny, jak vést účetnictví o fiktivních nákupech.

Zbývající obvinění se měli podílet pomocí při skladování či manipulaci nebo doprovodu vozidel odběratelům, aby se vyhnuli hlídkám policistů či celníků, doplnila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám