Hlavní obsah

Mladý pacient zemřel, lékaře prověří komise

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žďár nad Sázavou

Zdravotní komise z Vysočiny se příští týden sejde k potvrzení či vyloučení chybného postupu obvodního lékaře. Stížnost na něj podala rodina 23letého mladíka, který vloni koncem roku zemřel na zástavu srdce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spolu s případem se vyrojily i spekulace o tom, zda dotyčný lékař z Brna, který v ordinaci zastupoval jinou obvodní lékařku, měl k samostatné práci oprávnění.

Jinak zdánlivě zcela zdravý muž z okresu Žďár nad Sázavou si vloni v říjnu začal stěžovat na bolest na hrudi a třikrát s tím navštívil obvodního lékaře. Ten však prý neshledal důvod, proč pacienta poslat na odborné vyšetření. Když pak zanedlouho Jakub náhle zkolaboval, nepomohli mu už ani záchranáři.

„Věc musí posoudit odborníci. Jde o to, zda postup lékaře byl lege artis či nikoli, k čemuž se nelze vyjádřit dopředu,“ nechtěl posuzovat detaily případu krajský zdravotní rada Lukáš Kettner. Komise se má sejít 16. února.

Odbor zdravotnictví kraje se mezitím obrátil na žďárské státní zastupitelství. „Dali jsme podnět k prošetření, zda lékař směl samostatně poskytovat péči,“ uvedla mluvčí úřadu Jitka Svatošová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám