Hlavní obsah

Mladík ze Zlínska na internetu hrozil, že bude vraždit jako Breivik

Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastřelením většího počtu lidí vyhrožoval podle policistů na sociálních sítích jednadvacetiletý mladík ze Zlínska. Policie ho obvinila z několika trestných činů, hrozí mu až tříleté vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Za svůj vzor si vybral norského masového vraha Anderse Breivika, při jehož útocích bylo v roce 2011 zabito 77 lidí. Veřejně jeho počínání také schvaloval. Emotivní výhrůžky podával velmi vulgárně, doprovázel je fotografiemi se střelnými zbraněmi a náboji. Hrozil, že spáchá sebevraždu, ale ještě předtím zabije hodně lidí,“ informovala mluvčí zlínského krajského policejního ředitelství Lenka Javorková.

„Vyjadřoval obdiv k mučení, hromadnému zabíjení a masovým vrahům. Hlásal, že co nejdříve zabije a postřílí hodně lidí a zničí hodnoty okolí. Pak sám sebe poškodí a nakonec se odstřelí na náměstí ve Zlíně,“ popsala mluvčí.

Muž podle policie uváděl, že vražda je jediná věc, která ho na světě přitahuje, a prohlašoval, že ze sebe udělá dokonalý stroj a bude už jenom čekat na podnět k útoku a začne ničit. Ve svých příspěvcích podporoval islámský extremismus, zveřejňoval nacistické symboly, sympatizoval s Adolfem Hitlerem a v den výročí jeho narození zveřejnil fotografie vojáků zobrazující popravy u hromadných hrobů. Své výhružky zabitím směřoval i k různým etnickým skupinám a národnostem.

Zklamán životem

„Zveřejněné mladíkovy příspěvky překypovaly nenávistí, agresivitou a výhružkami násilím a byly zaměřeny proti řadě skupin obyvatel. Zároveň v příspěvcích k takové nenávisti burcoval a vyzýval lidi, aby se k němu přidali a spojili se a také zabíjeli a potom spáchali sebevraždu. Na sociálních sítích uváděl, že je zklamán a znechucen životem a je bez kamarádů,“ dodala mluvčí.

Kriminalisté ve Zlíně se případem začali zabývat už v loňském roce na základě upozornění od občanů, ve kterých příspěvky vyvolávaly důvodnou obavu. Mladík je obviněn z trestných činů násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině nebo k omezování jejich práv a svobod, schvalování trestného činu a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. „Vyšetřování případu pokračuje,“ dodala Lenka Javorková.

Výběr článků

Načítám