Hlavní obsah

Mladík plánoval bombový útok ve škole na Královéhradecku

Právo, Novinky, Jiří Bednář, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Bydžov
Aktualizováno

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi mladíka, kterého podezřívají, že plánoval bombový útok na gymnázium v Novém Bydžově a následnou sebevraždu. Mladík je nyní ve vazbě, ale policie bližší informace k případu nesděluje.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Budova gymnázia v Novém Bydžově

Článek

„Náš útvar se skutečně zabývá případem podezření z trestného činu obecného ohrožení ve fázi přípravy, kdy měl být konkrétním člověkem plánován bombový útok v jedné ze škol na Královehradecku,“ řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Policisté podezřelého mladíka, kterému ještě nebylo 18 let, zadrželi a umístili do vazby. U daného trestného činu by mu hrozil až patnáctiletý trest, protože je ale mladistvý, automaticky se sazba snižuje maximálně na pět let.

„Vzhledem k tomu, že podezřelý je mladší 18-ti let, nebudeme v této fázi vyšetřování sdělovat k případu žádné bližší informace,“ doplnil Hanták.

Jde o bezproblémového studenta

"Mohu potvrdit, že se jedná o žáka naší školy, je vyšetřován pro podezření ze spáchání trestného činu a v současné době je ve vazbě. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování jsem vázán mlčenlivostí a další informace sdělit nemohu," řekl Právu ředitel gymnázia Jaroslav Šedivý. Podle dostupných informací policie zatkla podezřelého studenta ve čtvrtek přímo ve škole a obvinila ho z přípravy trestného činu obecného ohrožení.

„V průběhu studia se nám jevil jako kázeňsky bezproblémový. Pro mě jako pro ředitele je v této chvíli důležité, že včas zafungovaly mechanismy prevence a nikomu se nic nestalo. Jestli šlo o nějakou klukovinu, nebo o skutečný trestný čin, to je na policii, aby to zjistila,“ dodal Šedivý.

Starosta Bydžova:  Málem jsem omdlel

Starosta Bydžova Pavel Louda (ODS) se o události dověděl v úterý ráno z ranních zpráv. „Málem jsem omdlel, nechtěl jsem věřit vlastním očím ani uším, před tím jsem o tom neměl ani tušení. Nemám o tom bližší informace, ale pokud by tam byl jen náznak, že by něco takového hrozilo, vstávají mi z toho vlasy hrůzou,“ děsí se Louda.

Někteří studenti školy jsou z události zaražení, jiní nevěří, že jejich spolužák opravdu chystal útok na gymnázium. „Myslím, že vedl jen takové svalnaté řeči,“ uvedla pochybovačně jedna ze studentek, kterou Právo oslovilo. „Tady se toho mezi kluky napovídá,“ dodala drobná dívka.  

Zatímco v Česku jsou podobné případy spíše výjimkou, v zahraničí se útoky studentů na školy stávají poměrně často. Jedním z takových případů, který skončil tragicky, byl útok 17letého mladíka ve škole v německém Winnendenu, při kterém zemřelo šestnáct lidí, včetně útočníka. [celá zpráva

Reklama

Výběr článků

Načítám