Hlavní obsah

Mladík, který škrtl pod kostelem v Gutech, je po smrti

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z trojice mladíků, které soud před lety poslal do vězení za podpálení historického dřevěného kostela v Třinci-Gutech, minulý týden zemřel. S informací ve čtvrtek přišel deník Blesk, podle něj mladíka zradilo zdraví a skonal v době, kdy měl skládat maturitu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Požár v srpnu 2017 dřevěný kostel zcela zničil

Článek

Jednadvacetiletý mladík dostal u soudu v roce 2018 nejnižší trest z trojice obžalovaných, byl sice přímo tím, kdo roznesl hořlavinu a oheň vznítil, ovšem jako nezletilému (v době činu 17 let) mu soud uložil 3,5 roku za mřížemi. Za dobré chování ho později soud podmíněně propustil na svobodu dřív.

Zprávu o úmrtí přinesl Blesk s odkazem na zdroj ze sousedství rodiny s tím, že zemřel v době, kdy měl jít k maturitě.

Ústavní soud odmítl stížnost řidiče z kauzy vypálení kostela v Gutech

Krimi

Podle informací televize Nova kriminalisté vyloučili cizí zavinění a podle všeho se jednalo o náhlé úmrtí kvůli selhání srdce.

Rodina se chce se synem, který podle Blesku zemřel minulý týden, naposledy rozloučit ve čtvrtek.

Foto: Hons084 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Dřevěný kostel Božího Těla v Gutech na snímku z roku 2013

Zpráva zaskočila kněze Kazimiera Plachtu z farnosti, kam gutský kostel patří. Již dříve říkal, že žhářům už dávno odpustil. „Nevěděl jsem to. Za Richardovu duši v gutském kostele odsloužím mši svatou,“ citoval Blesk kněze.

Devět, osm a tři a půl roku vězení. Soud potvrdil tresty za vypálení vzácného kostela v Třinci

Krimi

Kostel ze 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun, připomněla ČTK. Krajský soud v Ostravě poslal za zapálení kostela tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka na 3,5 roku, osm a devět let do vězení.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Po ničivém požáru zbyly jen ohořelé dřevěné trámy a kříž, který stával před kostelem (2. srpna 2017).

Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší trest soud uložil chlapci, který budovu zapálil, v době činu totiž nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který je na místo přivezl.

Foto: Pavel Karban, Právo

Po třech letech a deseti měsících stojí v třinecké části Guty opět kostel Božího Těla.

Vzácná stavba z 16. století lehla popelem ještě před příjezdem hasičů a zpráva o neštěstí zasáhla nejen věřící. Po téměř čtyřech letech ale v Gutech opět stojí kostel Božího Těla - jeho přesnou repliku nechala postavit Ostravsko-opavská diecéze.

Reklama

Výběr článků

Načítám