Hlavní obsah

Mladík dostal čtrnáct let za vraždu servírky

– OLOMOUC

Na čtrnáct let poslal do věznice v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci Tomáše Vereše (21) z Bruntálu. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Ostravě z loňského září, který ho uznal vinným z vraždy servírky Radky Trnčákové.

Foto: Petr Hejna

Zvon setkávání

Článek

Hrůzná událost se stala loni 16. března. Vereš, který byl tehdy v podmínce za majetkovou trestnou činnost, napadl v baru-herně Fénix na Zámeckém náměstí v Bruntálu obsluhující servírku. Kuchyňským nožem ji nejprve zasadil deset bodných a bodnořezných ran do krku a poté minimálně devět ran do hrudníku.

Žena utrpěla mj. poranění srdečnice, srdce, levé plíce a obou laloků jaterních, kterým podlehla. Z místa činu pak Vereš odcizil číšnickou peněženku s tržbou ve výši 23 856 korun.

Druhý den se ve své úvodní výpovědi na polici k vraždě přiznal, později ale u ostravského krajského soudu vše popřel s tím, že se doznal jen na základě nátlaku kriminalistů, kteří mu podle něj měli slíbovat propuštění a vyšetřování na svobodě.

Tvrdil, že je nevinen

Vereš prý opustil bar poté, co si koupil cigarety a zaplatil. Po třech až čtyřech minutách u nedalekého kina zjistil, že cigarety zapomněl. Vrátil se proto do baru, kde servírku našel v kaluži krve a poté, co zjistil, že nežije, zpanikařil a utekl.

U VS se prostřednictvím své advokátky dožadoval zproštění obžaloby, případně vrácení věci s tím, že nebyly provedeny všechny důkazy. Olomoucký VS však jeho obhajobu neakceptoval.

"Krajský soud provedl všechny potřebné důkazy a správně je i vyhodnotil. Jednoznačně z nich vyplývá, že vraždil právě Vereš. Ve výpovědi, v níž se doznal, uvedl taková fakta, která by nemohl znát, pokud by nebyl pachatelem," řekl ve zdůvodnění rozsudku předseda senátu olomouckého VS Stanislav Urbanec s tím, že by si dovedl představit i přísnější, výjimečný trest v rozmezí 15 až 25 roků.

"Není to však možné, protože chybí odvolání státního zástupce," dodal Urbanec. Verešova advokátka verdikt VS odmítla komentovat. Konstatovala jen, že její klient hodlá využít všech možných opravných prostředků. "Jediným, který mu nyní zbývá, je dovolání k Nejvyššímu soudu," dodala advokátka. Vyjádření odmítla i matka zavražděné. "Zamítnutí vrahova odvolání mi dceru nevrátí," uvedla bez dalších podrobností Marcela Trnčáková.

Reklama

Související témata:

Související články

V Bruntále našli další ubodanou ženu

Zavražděnou mladou ženu našla v úterý ráno manželka majitele bruntálského baru Fenix. Barmanka ležela na zemi v podniku ubodaná. Provozovatel zatím neví,...

Soud řeší vraždu bruntálské barmanky

První ze dvou brutálních vražd, které letos v březnu otřásly jinak poklidným Bruntálem, se od pondělka zabývá ostravský krajský soud. Dvacetiletému Tomáši...

Výběr článků

Načítám