Hlavní obsah

Mladá matka odložila novorozence na mráz, dostala 2,5 roku

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jedenadvacetiletá Vietnamka obžalovaná původně z pokusu o vraždu svého novorozence má jít na 2,5 roku do vězení za trestný čin opuštění dítěte, rozhodl v pátek Městský soud v Praze. Podle soudu se neprokázalo, že chtěla potomka usmrtit. Žena podle verdiktu nechala dítě na mrazu u opuštěného domu v Praze.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí není pravomocné, žalobkyně se proti němu na místě odvolala, případ tak zamíří k Vrchnímu soudu v Praze. Obžalovaná si nechala lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá také.

Ženě hrozilo až 20 let vězení. Soud ale případ přehodnotil z pokusu o vraždu na opuštění dítěte, za což hrozí nižší trest.

„Skutek, jak byl pojat obžalobou, se v průběhu dokazování prokázat nepodařilo, tedy to, že obžalovaná měla opravdu záměr a úmysl svého nezletilého syna svým jednáním usmrtit,” sdělila soudkyně Hana Hrnčířová.

Žena podle spisu odložila loni v únoru svého šest neděl starého syna poblíž vchodu do opuštěného domu v Praze – Nuslích. Potomek ležel na studeném betonu jen v čepici, rukavicích a overalu, pod kterým měl body a ponožky.

Žena dříve před soudem uvedla, že měla obavy, jestli zvládne péči o dítě. Odmítla ale tvrzení obžaloby, že se nechtěla o dítě starat. Odložila ho prý kvůli problémům v rodině a ve vztahu s partnerem.

S matkou se kvůli jejímu těhotenství dlouhodobě hádali, otec dítěte se k němu nehlásil a předchozí partner obžalované ji i s novorozencem prý také odmítl. Sama si prý nebyla jistá, že by se o dítě dokázala postarat.

Dítě zachránil souhrou okolností mladý muž, který poblíž místa, kde žena dítě odložila, zaparkoval auto. Svědek dítě odnesl domů a zavolal policii. Za záchranu jeho života dostal ocenění od policie a záchranné služby.

Obžalovanou dívku zadrželi až díky mezinárodní spolupráci v Německu. Obžalovaná se tam podle svých slov odjela učit manikúru a zlepšit svůj psychický stav. O možnosti babyboxu údajně přemýšlela, ale věděla o existenci babyboxů jen v Německu, nevěděla, jestli služba funguje i v Praze.

Dítě je v současnosti v náhradní péči, stará se o něj jeho babička, matka obžalované.

Reklama

Výběr článků

Načítám