Hlavní obsah

Mitsubishi u Lipna srazilo losa

Šumava

O jeden exemplář losa evropského přišla ve středu Šumava. U Lipna srazila řidička samici jednoho z našich nejvýznamnějších savců a zvíře střet nepřežilo.

Foto: Policie ČR

Mrtvý los u Lipna

Článek

Střet se odehrál kolem šesté hodiny večer na silnici z Přední Výtoně směrem na přívoz u Frýdavy.

„Řidička vozidla Mitsubishi Outlander tam srazila losa, vzácné zvíře střet s vozem nepřežilo. Při nehodě se nikdo jiný nezranil,“ uvedl v pátek mluvčí policie Jiří Matzner.

Foto: Policie ČR

Poškozené mitsubishi

Protože je los na seznamu silně ohrožených druhů, byli na místo přivoláni pracovníci NP Šumava. Podle záznamu v Červeném seznamu ohrožených druhů z loňského roku žilo v ČR maximálně 50 zvířat.

Vlk na D1

Za týden je to už druhý vzácný živočich, o kterého přišla česká příroda. Na konci minulého týdne srazilo auto na dálnici D1 vlka. Odborníci zároveň upozornili, že podobným nehodám by se dalo zabránit tzv. ekodukty. [celá zpráva]

Foto: Pavel Hulva

Vlka na dálnici D1 u Skorkova srazilo auto

„Bohužel řešením není ani oplocení dálnice, protože tím vzniká pro zvířata zcela neprůchodná bariéra. Jedinou možností tak zůstává zajistit dostatečnou průchodnost dálnice pro faunu dostatečným počtem nadchodů a podchodů, které umožňují zvířatům překonat dálnici bez rizika srážky s vozidly,” řekl ředitel regionálního pracoviště AOPK ČR, Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám