Hlavní obsah

Mistryně světa Kovaříková má podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Po několik let tvořili krasobruslaři Radka Kovaříková a René Novotný pár nejen na ledě, ale i v soukromí. Společně získali titul mistrů světa, úspěšně reprezentovali i na olympiádách. Z ledu si partnerství přenesli do osobního života, když se v roce 1996 vzali. Jejich láska ale vyprchala a Kovaříkovou spory s bývalým partnerem dovedly až před brněnský soud, kde si vyslechla podmíněný trest za vydírání a porušování domovní svobody.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Mistři světa v krasobruslení sportovní dvojic Radka Kovaříková a René Novotný na archivním snímku.

Článek

Slavný pár se rozvedl v roce 2010. Mezi expartnery však dál panovaly spory o majetek, některé věci měla Kovaříková dál v rodinném domě na Brněnsku, kde zůstal bydlet Novotný.

A bývalá krasobruslařka se rozhodla věci odvézt bez domluvy s ním. Na konci roku 2011 tak společně se dvěma muži a svou švagrovou lstí pronikla do domu a nic nedbala na to, že tam již dávno bydlí nová krasobruslařova partnerka.

Protože Kovaříková neměla od domu klíče, nastrčila švagrovou ke zvonku s tím, aby ohlásila, že nese poštu. Novotného družka jim otevřela branku přes dálkové ovládání a sama vyšla z domu, aby si poštu převzala. V tu chvíli k ní přiskočili dva muži, vzali jí klíče od domu a telefon, klíče předali Kovaříkové a vyděšenou ženu dostrkali zpět do domu.

Podmínka i vězení

„Přes protesty poškozené všichni vstoupili do domu, muži jí na pokyn Kovaříkové bránili ve volném pohybu a vyhrožovali jí, že to pro ni může být ještě horší. Vyhrožovali i sexuálním násilím. Po dobu dvou hodin ji nutili setrvat v hale domu, aby nemohla přivolat pomoc. Po vynesení věcí ji pak nechali venku před zavřeným domem,“ konstatoval soudce Okresního soudu Brno-venkov Dušan Beránek.

Kovaříková si za to vykoledovala trest 27 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky, přitom za vydírání jí hrozilo až osm let. Její švagrová vyvázla také s podmínkou, stejně jako jeden z pomocníků. Druhý ale musí na 3,5 roku za mříže. Na jedné z diskoték brutálně napadl vyváděného hosta. Tresty jsou pravomocné, verdikt potvrdil odvolací Krajský soud v Brně.

Výpověď Kovaříkové obsahuje několik protimluv. Pokud do domu nechtěla vniknout násilně, protože neměla klíče, musela využít lsti
Dušan Beránek, soudce

Kovaříková se hájila tím, že i přes rozvod byla stále spolumajitelkou domu. Řízení označila za pomstu bývalého manžela.

O akci se poradila s právníkem, který ji ujistil, že vše bude v pořádku – přijedeš, vezmeš, odjedeš. Netušila prý, že v domě bydlí i někdo jiný než exmanžel. Tvrdila, že nikomu nevyhrožovala, stejně tak její doprovod.

Soud ale její výpovědi neuvěřil. „Výpověď Kovaříkové obsahuje několik protimluv. Pokud do domu nechtěla vniknout násilně, protože neměla klíče, musela využít lsti. Měla doprovod dobře fyzicky disponovaných mužů, kteří by možná byli schopni přemoci i případný fyzický odpor, zejména pokud by jim stál v cestě Novotný. Pokud jim v cestě stála jen jeho družka, byla celá situace snazší,“ napsal do rozsudku, který má Právo k dispozici, soudce Beránek.

Vlastnické právo není bezbřehé

Ten také upozornil, že vlastník sice může věc ovládat, ale toto jeho právo není bezbřehé. A ani vlastník nemovitosti nemůže jen tak vkročit do domu či bytu, který oprávněně užívá jiná osoba. Navíc soudce poukázal na to, že Kovaříková z domu odešla už v roce 2008.

Kovaříkové nepomohlo ani to, že se pokoušela do domu dostat pomocí předběžného opatření, kterým chtěla po soudu, aby jí Novotný vydal klíče. Soud její požadavek smetl ze stolu s tím, že v domě už dávno nebydlí a žádný neodkladný zásah proto není nutný. Pár dní poté, co soud vydal tento verdikt, krasobruslařka u domu zazvonila.

„V civilizované společnosti je třeba řešit spory před příslušnými orgány, nikoli svémocně. Určité pochopení pro pohnutky obžalované končí ve chvíli, kdy jednání směřuje vůči ženě, která neměla s komplikovanými vztahy s jejím bývalým manželem nic společného,“ dodal soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám