Hlavní obsah

Místo bezpečnostních dveří obyčejné. Okrádali seniory

Právo, Patrik Biskup

Řekli mi, že mám staré dveře, které neodpovídají současným normám a neochrání mě ani před zloději. Když mi nabídli nové s bezpečnostním kováním a odolné proti požáru, souhlasila jsem s výměnou a zaplatila za ně skoro 15 tisíc korun. Tak vzpomínala téměř 70letá Miloslava Ř. z Domažlic na předloňské setkání se zástupci soukromé firmy specializující se na prodej a montáž bezpečnostních a ohnivzdorných dveří.

Foto: Profimedia.cz

Senioři měli dostat bezpečnostní dveře, instalovali jim však pouze obyčejné. Ilustrační foto

Článek

To ještě netušila, že stejně jako desítka dalších důchodců napříč republikou naletěla. Podle zjištění policistů totiž firma nové dveře zákazníkům sice namontovala, ale úplně obyčejné a za zlomek ceny těch slibovaných.

Jak Právo zjistilo, v souvislosti s těmito případy kriminalisté nyní obvinili z podvodu jednatele firmy Vladimíra P. (47) a jeho o deset let mladšího spolupracovníka.

„Pod smyšlenými legendami uváděli poškozené v omyl. Tvrdili jim, že stávající vstupní dveře do jejich bytů jsou z hlediska bezpečnosti a současných předpisů nevyhovující,“ uvedl zdroj, který je obeznámen s detaily vyšetřování.

Obviněná dvojice si měla záměrně vybírat lidi v pokročilém věku. Přesvědčit je o nutnosti montáže nových dveří nebyl problém a rozdíl v kvalitě nepoznali. Byla mezi nimi například i 94letá žena. Když se senioři přece jen trochu cukali, muži jim tvrdili, že jde o rozhodnutí správce domu a že dveře budou měnit všem plošně.

„Poškozeným nechali podepsat souhlas s výměnou dveří, které neodpovídaly nabízené kvalitě. Jednali s úmyslem obohatit se a získané peníze použili pro vlastní potřebu,“ dodal zdroj.

Firma během let prodělávala

Kriminalistům se podařilo zadokumentovat 13 případů z roku 2017, kdy senioři zaplatili navíc 150 tisíc korun. Ze znaleckých posudků vyplynulo, že dveře vydávané za bezpečnostní a odolné proti požáru byly ve skutečnosti běžné interiérové.

Jak Právo dále zjistilo, obviněný jednatel firmy odmítl vypovídat. Mlčení zdůvodnil mimo jiné strachem o život. Jeho komplic tvrdí, že v případu ještě figuruje třetí člověk, jenž rozhodoval o tom, kam pojedou a kde provedou výměnu dveří. „Ten nám předával i dveře, které jsme měli montovat,“ uvedl policistům muž.

Podle údajů z obchodního rejstříku byla firma založena v roce 2009 a je stále aktivní. Z účetnictví zveřejněného ve sbírce listin jen za roky 2014, 2015 a 2017 vyplývá, že během těchto tří let prodělala. Největší ztrátu vykázala právě za rok 2017, a to bezmála 2,5 milionu korun. Na kontaktním telefonu se ozval muž, který ale tvrdil, že s firmou nemá nic společného. Jméno obviněného jednatele mu prý nic neříká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám