Hlavní obsah

Ministrův bodyguard se porval. Má po kariéře

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Rvačka na obyčejné vesnické diskotéce rázně utnula slibně se rozvíjející kariéru příslušníka elitního policejního sboru majícího na starost ochranu ústavních činitelů Daniela Vlachynského. V době incidentu sloužil jako bodyguard tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), poté ještě strážil i Lubomíra Metnara (za ANO).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V průběhu soudního procesu bývalý bodyguard ministra vnitra opustil řady policie a narukoval do armády, pravomocné odsouzení za těžké ublížení na zdraví mu ale následně vystavilo stopku také v zelené uniformě.

Vlachynský v létě 2017 dorazil na tancovačku do Otaslavic na Prostějovsku. Nejprve se u místní sokolovny dostal do konfliktu s mužem, kterého bezdůvodně srazil k zemi, a nad ránem se pak velice aktivně zapojil do potyčky několika lidí. Vlachynský v bitce svého soka zaklekl na zemi a opakovaně jej udeřil pěstmi do obličeje.

Napadený skončil po útoku v bezvědomí se zlomeným nosem, čelistí a očnicí. Jen shodou náhod přitom nedošlo k vážnému poranění oka. Vlachynský po útoku od zraněného odkráčel a o jeho stav se nezajímal.

Jen jsem je odtrhával, hájil se

Když došlo na soudní jednání, Vlachynský tvrdil, že se do rvačky vlastně dostal jen tím, že roztrhával peroucí se lidi. Jeden z bitkařů prý od někoho dostal pěstí do obličeje, zavrávoral a spadl, přičemž na sebe strhl i policistu. Ten se prý chtěl vymanit z jeho sevření, a proto jej udeřil do hrudníku.

Takové historce ale Okresní soud v Prostějově neuvěřil a Vlachynského potrestal podmínkou, muž se však nevzdal a k odvolání připojil i znalecký posudek z biomechaniky, který potvrzoval jeho verzi.

Odvolací brněnský soud proto verdikt zrušil a nařídil rekonstrukci na místě činu včetně výslechu znalce. U soudu znalec už ustoupil z několika svých závěrů a prostějovský soud tak opět trestal, Vlachynskému vyměřil tři roky s podmíněným odkladem na 3,5 roku. K tomu mu na stejnou dobu zakázal navštěvovat kulturní a společenské akce spojené s podáváním alkoholu.

Podmínky splňoval, tvrdí armáda. Později ho propustila

Tento verdikt potvrdil i Krajský soud v Brně. V době pravomocného verdiktu už Vlachynský nesloužil u policie, ale byl příslušníkem armády. Právo se proto zajímalo, jak je možné, že armáda přijme člověka souzeného za úmyslný násilný trestný čin.

Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové splňoval Vlachynský všechny podmínky pro přijetí, tedy občanství, věk, čistý trestní rejstřík, splnil fyzické testy a zvládl i psychotesty.

„Byl proto přijat do služebního poměru do takzvané zkušební doby trvající tři měsíce, což je kurz základní přípravy ve Vyškově,“ řekla Právu Dvořáková.

„Nicméně v průběhu této doby byl velitelem propuštěn, protože přestal splňovat nutné podmínky pro službu,“ dodala.

Právě o čistý trestní rejstřík pravomocným odsouzením Vlachynský přišel. Zda to byl onen důvod k propuštění, nemohla ale Dvořáková potvrdit s ohledem na to, že jde o citlivé osobní údaje.

U parlamentu v Kyjevě se poprali policisté s nacionalisty

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám