Hlavní obsah

Ministr se vložil do případu pokusu o vraždu

Právo, Novinky, Lenka Kadeřávková, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Pavel Němec se nebývale angažuje v případu jednadvacetileté Adély Rajdlové, která byla pravomocně odsouzena k sedmiletému vězení za pokus vraždy Slováka Erika Smatany. Ve prospěch mladé prodavačky podal stížnost pro porušení zákona, zároveň jí do doby, než o stížnosti rozhodne Nejvyšší soud, odložil nástup do vězení.

Foto: Martin Kovalský

Golfový turnaj o pohár Czech Cool Trade 2017

Článek

Rajdlová se s o rok starším Smatanou seznámila jednoho červencového večera roku 2002 na diskotéce na pražském Jižním Městě. V klubu se dali do řeči a pak spolu vyšli na vzduch. Před budovou diskotéky Rajdlová mladíka brutálně pobodala nožem, tzv. motýlkem, který měla v kapse. Jedna ze tří ran šla pouhé dva milimetry od srdce, podle lékařů měl Slovák velké štěstí, že útok přežil.

Rajdlová se od počátku hájila, že Smatana ji chtěl znásilnit, a ona jednala v sebeobraně. Smatana naopak tvrdil, že milostné dobrodružství iniciovala ona, a pak ho z ničeho nic pobodala. Stíháni nakonec byli oba. Zatímco Smatanu soudy obžaloby z pokusu o znásilnění zprostily, Rajdlová odsouzena byla.

Poněkud neobvykle nejprve k 10 letům, jednu dobu pak k podmíněnému trestu, definitivně v dubnu roku 2004 k sedmiletému vězení za pokus vraždy.

Dvojí dovolání odmítnuto

Mladá prodavačka i její příbuzní nesouhlasně opakovali, že nebýt Smatanova útoku, neměla k násilí žádný motiv. Proti prvnímu, desetiletému rozsudku si proto Rajdlová podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Do případu se zároveň vložila nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

Ta nebyla spokojena s tím, že soud Rajdlové uložil trest pod dolní hranicí sazby, a rovněž se obrátila na Nejvyšší soud. "Obě dovolání byla 3. listopadu odmítnuta," řekla včera Právu mluvčí Nejvyššího soudu Aleš Pavel. V prosinci 2004 se pak v kauze začal angažovat ministr spravedlnosti Němec, když podal onu stížnost pro porušení zákona ve prospěch Rajdlové.

"Důvodů bylo několik. Při hodnocení důkazů byla porušována logika, nebyly brány v potaz některé okolnosti případu, ve věci nebyl dostatečný důkazní materiál. Soud také nevzal v potaz fyzické dispozice obou účastníků, včetně psychologického posudku paní Rajdlové, který by potvrdil, anebo vyloučil její motivaci," tlumočil Němcovo rozhodnutí mluvčí ministerstva Petr Dimun.

Ministr přistoupil i k dalšímu kroku, který odborníci včetně například místopředsedy pražského městského soudu Luboše Vlasáka hodnotí jako "velmi neobvyklý". Rajdlové totiž odložil nástup do výkonu trestu do doby, dokud Nejvyšší soud neprojedná stížnost v její věci. "Ministr se domnívá, že v tomto případě je toto neobvyklé rozhodnutí na místě," shrnul Dimun.

Připomněl, že senát prvoinstančního soudu v čele s Petrem Braunem Rajdlové vyměřil pouze podmíněný trest. Soudci se včera měli zabývat žádostí Rajdlové o obnovu procesu. Jednání však bylo odročeno. "Spis má v současné době ministerstvo spravedlnosti," zdůvodnil Braun. Rajdlová chce podle Brauna v novém jednání poukázat na reportáž televize Nova, která vyzněla především v její prospěch. Důkazně však příliš nového nepřinesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám