Hlavní obsah

Ministerstvo: Příplata je v Česku legálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BUKUREŠŤ

Rumunským soudem odsouzený český podnikatel František Příplata, který v pátek uprchl do Česka, je ve vlasti legálně a nebude vydán do Rumunska. Řekl to v pondělí mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Rumunsko zatím na útěk odsouzeného veřejně nereagovalo.

Článek

"Příplata je v Česku legálně a české zákony zatím neporušil," řekl Dimun. Zdůraznil, že případné vydání českého občana je nepřípustné.

Představitel rumunského ministerstva spravedlnosti Radu Razvan dnes řekl, že, jakmile Interpol potvrdí Příplatův pobyt v ČR, rumunský soud na něj pravděpodobně vydá mezinárodní zatykač a požádá o jeho vydání do Rumunska. Pokud to příslušný český soud odmítne, požádá Rumunsko o pokračování trestního stíhání v České republice, dodal Razvan.

Příplata chce údajně kontaktovat zástupce ministerstev spravedlnosti a zahraničí a domluvit si s nimi schůzku na příští týden. Podle Dimuna by bylo na místě, aby se podnikatel setkal s pracovníky ministerstva, kteří se jeho případem zabývají. "Chci pány ministry společně s mými právníky přesvědčit o tom, co za hrůzy se tam děly, jak se nedodržuje zákon a lidská práva," uvedl podnikatel.

Ministerstvo už před podnikatelovým útěkem požádalo v polovině června rumunské orgány o podklady pro vypracování žádosti o předání Příplaty k výkonu trestu v ČR. "Tyto podklady byly dnes ministerstvu spravedlnosti doručeny," potvrdil Dimun.

Podle mluvčího ministerstva zahraničí Víta Koláře do Černínského paláce zatím žádost o setkání s ministrem Cyrilem Svobodou nedorazila a ke schůzce údajně ani není důvod.

Osm let za podněcování k vraždě

Podnikatel se již před útěkem zajímal o možnost předání své osoby k výkonu trestu do České republiky. Záležitost probíral s českou konzulkou v Bukurešti Olgou Chojnackou. "Konzultoval s ní možnost vydání, nikoli svůj odchod (z Rumunska)," zdůraznil dnes Kolář. "Zavolal jí, že utekl, ale až z Uherského Hradiště," dodal.

Rumunský soud poslal Příplatu na osm let do vězení za to, že v roce 2000 podněcoval k vraždě odborového předáka Virgila Sahleana. Podnikatel který měl do vězení nastoupit ze zdravotních důvodů až v září, nadále tvrdí, že je nevinný. Rumunské úřady prý hodlá žalovat u evropského soudu ve Štrasburku za porušování lidských práv, k němuž mělo údajně dojít během pětiletého procesu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám