Hlavní obsah

Miluješ mě? zeptal se ženy a ona ho přejela autem. Soud jí potvrdil jedenáct let za vraždu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Radce Horákové, která autem srazila a zabila svého známého, potvrdil v úterý pražský vrchní soud jedenáctiletý trest vězení. Zamítl tak její odvolání, ve kterém se hájí tím, že šlo o nešťastnou náhodu a nikoliv o úmyslnou vraždu. Rozhodnutí soudu je pravomocné a potvrdilo tím dubnový verdikt Krajského soudu v Praze.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta přivádí Radku Horákovou k soudu.

Článek

„Fakt, že se obžalovaná předtím s poškozeným pohádala a pak jej přejela, nesvědčí, že by šlo o běžnou silniční nehodu,“ odůvodňoval své rozhodnutí předseda odvolacího senátu soudu Jiří Lněnička. „Vyšetřování ukázalo, že obžalovaná vůbec nebrzdila, a aby mohla poškozeného přejet, musela přejet do protisměru,“ pokračoval. Muž navíc podle Lněničky vůbec netušil, co se na něj chystá, a to, že bude zezadu sražen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Všechny tyto skutečnosti vedly prvoinstanční soud k závěru, že nešlo o běžnou náhodu, ale o úmyslný trestný čin vraždy,“ shrnul soudce.

Ptal se jí, jestli ho miluje

Horáková přejela svého známého loni počátkem června u Mnichovic, kousek od Prahy. Nejprve si užívali slunečného odpoledne na zahradě, popíjeli pivo a odpočívali. Po nějaké době se jí muž zeptal, zda ho miluje. Horáková odpověděla, že ho má jen ráda. Muž ale prý na ni naléhal, chtěl, aby ho milovala. Horáková údajně kontrovala tím, že si muž neváží dobrého bydla. Dům v Mnichovicích je totiž její a muž jí tam za bydlení a stravu jezdil pomáhat.

Muž nakonec ze zahrady odešel. Podle Horákové tím svůj vztah ukončili. Po nějaké době se ale Horáková rozhodla, že si sjede pro cigarety. Ačkoliv vypila několik piv a užila nějaké léky, sedla do auta a vyrazila.

Kousek za městem potkala svého známého, jak jde po levé straně silnice. Přejela do protisměru a skoro šedesátikilometrovou rychlostí muže srazila. Podle obžaloby tak učinila úmyslně, sama se hájí tím, že špatně odhadla vzdálenost. Nejprve jela směrem k muži, aby si vše vyříkali, pak si to ale rozmyslela a chtěla jet dál.

Slunce ji prý oslepilo

V tu chvíli prý muž vykročil směrem k ní, právě ve chvíli, kdy sešlápla plyn. „Byl evidentně opilý. Na poslední chvíli jsem se rozhodla, že nemá smysl zastavovat, že s ním stejně nebude řeč. V tu chvíli mi slunce zasvítilo do očí,“ uvedla Horáková u soudu. Myslela si prý, že je živý. a snažila se ho oživit.

„Ani tato obhajoba nemůže uspět. I kdyby byla oslněna, pak jí to nevedlo k náhlé změně směru. Logické je, že se řidič drží svého směru, aby ze silnice nemohl sjet,“ odmítl takové tvrzení Lněnička s tím, že Horáková přišla s touto obhajobou až v odvolacím řízení.

Horáková odmítá, že by chtěla vraždit. Vinu z usmrcení z nedbalosti ale v plné míře přiznává.

„Je mi to strašně líto a vždy bude. Nemohu se s tím smířit. Moje děti mě potřebují a jsou nešťastné a smutné, že nejsem nablízku,“ propukala v pláč u soudu Horáková.

I přesto, že muž byl adoptovaný a vyrůstal v dětském domově, požadovali jeho příbuzní po Horákové více než 12 miliónů korun odškodného. Soudy jim přiznaly zhruba desetinu požadované částky.

Reklama

Výběr článků

Načítám