Hlavní obsah

Milenci podřízla hrdlo, soud jí potvrdil osm let

Novinky, bad
Praha

Michaela Pěnkavová(37) nemohla dále snášet chování svého milence, který po ní požadoval sexuální praktiky, které se jí zdály neobvyklé, a vyhrožoval jí smrtí. Když se pohádali, vzala nůž a podřízla mu krk. Náruživý amant útok přežil a žena byla odsouzena na osm let za pokus o vraždu. Odvolací soud v úterý zamítl její odvolání a trest potvrdil.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta přivádí Michaelu Pěnkavovou k soudu.

Článek

Podle Martina Zelenky, předsedy Vrchního soudu v Praze, ke kterému se Pěnkavová odvolala, není důvod k doplnění dokazování psychologickým posudkem poškozeného, jak žádala obhajoba.

„Bylo spolehlivě prokázáno, že pachatelkou byla obžalovaná. Jednalo se nepochybně o cílený a zákeřný útok, při kterém poškozený neměl možnost se bránit,“ odůvodnil zamítavé rozhodnutí Zelenka. Dodal, že i laik ví, že v zasažené oblasti se nacházejí životně důležité orgány a že původní trest pod spodní hranicí trestní sazby nelze považovat za nepřiměřený nebo přísný. U pokusu o vraždu se totiž trestní sazba pohybuje mezi deseti a osmnácti lety.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zmlátit, znásilnit, zabít a zahrabat

Pěnkavová se u soudu bránila tím, že jí milenec několikrát vyhrožoval fyzickou likvidací. „On měl takovou poučku. Říkal, že má firmu plnou Ukrajinců a že není problém zmlátit, znásilnit, zabít a zahrabat,“ tvrdila u soudu obžalovaná žena.

Je tlustý a má tedy velice silný lalok pod krkem. Obžalovaná zasáhla vlastně sádlo
obhájce ženy

Nátlak ze strany napadeného muže zmiňoval i obhájce Pěnkavové Michael Perez. „Moje klientka byla neschopná snášet další sexuální praktiky, které se vymykaly jejímu způsobu běžného života,“ řekl v odvolání Perez.

Doplnil, že kvůli tělesné stavbě muže útočnice nezasáhla životně důležité orgány. „Poškozený je nízkého vzrůstu. Navíc on není jen silnější postavy, on je tlustý a má tedy velice silný lalok pod krkem. Obžalovaná zasáhla vlastně sádlo, nevyužila brachiální síly,“ snažil se Perez přesvědčit soud.

Státní zástupkyně měla v případě jasno. „Domnívám se, že jde o přiléhavý trest. Přímý úmysl je zde zcela zřejmý a obžalovaná nejednala ve strachu, úleku nebo zmatku,“ vyjádřila se k odvolání a navrhla jej zamítnout.

Nechtěl jí zaplatit další nájem

K tragické události došlo koncem listopadu loňského roku na pražském Smíchově. Milenecký pár se pohádal kvůli tomu, že muž údajně „porušil ústní dohodu a řekl, že za ni nezaplatí nájem a žádné další peníze už jí nedá“. Pěnkavová k němu přistoupila zezadu s nožem v ruce, když seděl u stolu, a podřízla mu hrdlo.

„Nebyla jsem schopná mluvit, tak jsem k němu zezadu přistoupila a řízla zleva doprava. Nevím, čeho jsem chtěla dosáhnout,“ komentovala situaci u hlavního líčení Pěnkavová. Vzápětí jí došlo, co udělala, a okamžitě zavolala policii. Ta přijela i se záchrankou, muže se podařilo zachránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám