Hlavní obsah

Mezinárodní zatykač na tuneláře Říhu míří k Interpolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezinárodní zatykač na zakladatele vytunelované První pražské družstevní záložny Martina Říhu je po řadě měsíců hotov a míří k Interpolu. Čtyřiatřicetiletý muž byl jako uprchlý už loni v lednu pravomocně odsouzen za podvod k 11 letům vězení. Jak ve středu uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář, v pondělí byla žádost ohledně mezinárodního zatykače zaslána policejnímu prezídiu.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Prezídium má zajistit předání materiálů české pobočce Interpolu, jejímž prostřednictvím bude informace o vydání zatykače zanesena do mezinárodní evidence. "Žádná taková žádost z ministerstva ještě nepřišla, asi je na cestě," řekla k tomu mluvčí prezídia Hana Žváčková.

Protože nikdo neví, kde Říha pobývá, nesměřuje zatykač do konkrétního státu, ale má být rozeslán do všech zemí, kde má Interpol pobočky. Dřívější signály o tom, že Říha možná žije v britské kolonii Gibraltar na španělském území, se Interpolu loni nepodařilo prověřit.

Pražský městský soud vydal mezinárodní zatykač již loni na jaře. Ministerstvo spravedlnosti ho ale vrátilo s tím, že před jeho předáním Interpolu musí být doplněn o rozsudky prvoinstančního i odvolacího soudu přeložené do angličtiny. Překlad zhruba 360 stran trval několik měsíců.

Pokud Říhu objeví, musí o tom daný stát informovat české úřady. I pak by měl ale Říha čas zmizet. Zatykač a rozsudky se musí opět překládat, tentokrát do jazyka země, v níž se pachatel nachází. V případě zemí, s nimiž má Česká republika smlouvu o vydávání osob, lze žádat o předběžnou vazbu.

Utekl týden pro propuštění z vazby

Ministerstvo spravedlnosti musí také oficiálně požádat o vydání zadrženého. Česká policie má už od předloňska příkaz k zatčení Říhy od obvodního soudu, který se zabýval jeho obžalobou z pohrdání soudem a útoku na veřejného činitele. Stíhání jako neúčelné zastavil. Protože se verdikt nepodařilo Říhovi doručit, soud vydal zatykač, aby zjistil, zda se zastavením stíhání souhlasí.

Předloni v dubnu byl Říha po uplynutí zákonné lhůty propuštěn z vazby. Týden poté se po něm slehla zem. Říhovo zmizení ve středočeském Zloníně nahlásili rodiče, které předtím navštívil. Podle jejich verze byl unesen. Odvolací soud loni v lednu vynesl nad Říhou a dalšími čtyřmi muži definitivní tresty za podvod.

Bývalého generálního ředitele kampeličky Petra Bubeníčka poslal do vězení na devět let, účetního a dva zástupce poboček na pět let. Čtveřice žádala o odklad nástupu do vězení, což soudy zamítly stejně jako Nejvyšší soud jejich dovolání. Do vězení policie zatím dostala jen účetního. Říha s Bubeníčkem připravili 2930 členů záložny o 276 milionů korun. Říha záložnu vytvořil pomocí nastrčených lidí. Miliony, které s Bubeníčkem získali, převáděli na firmy spjaté s Říhou.

Anketa

Myslíte si, že úředníci by mohli zatykače překládat rychleji?
Ano
90,3 %
Ne
9,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 72 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům kampeličkáře Říhy byl vyloupen

Statek hledaného šéfa zkrachovalé První pražské družstevní záložny Martina Říhy ve Zloníně byl po jeho záhadném zmizení opakovaně vyloupen. Podle matky...

Výběr článků

Načítám