Hlavní obsah

Metráky extáze mířily z Evropy do Asie, gang podle policie řídila žena z Prahy

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až stovky tisíc tablet povzbuzující drogy extáze dodal podle policistů do Vietnamu mezinárodní gang organizovaný z Prahy. Detektivové zadrželi v ČR dvě ženy, jedna z nich má být hlavou skupiny. Další tři lidi zadržela německá policie. Policisté s celníky také zajistili v Praze a Hanoji desítky tisíc tablet extáze. O zatýkání ve středu informovali policisté z protidrogové centrály a hovořili o stoupající poptávce po drogách v Asii.

Foto: Policie ČR

Jedna ze zachycených tablet extáze. Podle šéfa policejní NPC Jakuba Frydrycha případ potvrzuje trend posledních let, kdy se zvyšuje poptávka po drogách v Asii.

Článek

Na případu pracovali čeští policisté a celníci s kolegy z Německa, kde zadrželi tři podezřelé. „Pokoušeli se přes spediční společnost v Berlíně odeslat do Vietnamu zásilku s obsahem 30 kg tablet extáze, což představuje cca 60 tisíc tablet. Další zásilka s obdobným množstvím byla později zadržena na letišti v Saigonu ve Vietnamu,” sdělil ve středu šéf české Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych.

V Česku pak policie zahájila trestní stíhání dvou žen, jedna z nich (33) byla podle detektivů organizátorkou drogového byznysu. Celkem při samotném prověřování policie zajistila přes 90 kg sypké extáze a zhruba 200 000 tablet. Obviněným hrozí až osmnáctileté vězení.

Extáze zabíjela na pražském Žižkově, drogu přivezla skupina z Plzeňska

Krimi

Údajná skupina plnila měsíce svůj zřejmý cíl - dostat tobolky s extází vyrobené v Nizozemsku přes Německo do Vietnamu, řádově to měly být podle policie celkem desítky až stovky kilogramů tablet.

Foto: Policie ČR

Vyšetřování případu pokračuje a policie nastínila, že lze předpokládat obvinění dalších lidí.

„Třiatřicetiletá žena z Prahy shromažďovala objednávky od klientů a zajišťovala komunikaci a dělbu práce ostatních členů skupiny, kteří působili v Česku, Německu a ve Vietnamu. Nakupovala kosmetické přípravky, jejichž obaly sloužily k ukrytí extáze. Zásilky pak byly odesílány do Vietnamu běžnou leteckou přepravní službou,” upřesnil Frydrych.

Extáze zabíjí rakovinné buňky, může pomoci při léčbě leukémie

Evropa

Vůbec první zásilku zadrželi na pražském letišti Václava Havla celníci při běžné kontrole ve skladech společnosti Skyport. „Obsahovala přes 72 000 tablet extáze o celkové hmotnosti 36 kg,” doplnil šéf sekce pátrání celní správy Michal Šimůnek.

Foto: Policie ČR

Údajný gang prodejců extáze do Asie řídila podle policie žena z Prahy.

Německá stopa vstoupila do hry ve chvíli, kdy se v průběhu vyšetřování hlavní základna údajného gangu přesunula právě k západním sousedům.

Mladí dealeři z Brněnska posílali do světa drogy v domácích pekárnách

Krimi

Podle Frydrycha případ potvrzuje trend posledních let, kdy se zvyšuje poptávka po drogách ve státech východní Asie. V těch se podle něj jejich cena pohybuje mnohonásobně výše.

Foto: Policie ČR

Gang podle policie dodával extázi vyrobenou v Nizozemsku přes Německo do Vietnamu.

„Vyšetřování případu nadále pokračuje a lze předpokládat zadržení a obvinění dalších osob, případně rozšíření trestního stíhání již obviněných,” dodala mluvčí NPC Barbora Kudláčková.

Reklama

Související články

Schovat drogy pod předkožku nebyl dobrý nápad

Hudební festivaly bývají často baštou tanečních drog. Pořadatelé si však na dealery a uživatele drog rádi posvítí a podrobují návštěvníky před vstupem...

Výběr článků

Načítám