Hlavní obsah

Metan v dole byl nejméně 4,5krát nad normou. Báňský úřad zjišťuje proč

Stonava
Aktualizováno

Koncentrace metanu při čtvrteční tragédii v Dole ČSM ve Stonavě musela být proti předpisům minimálně 4,5násobná. O postupu ve vyšetřování informoval v pátek mluvčí České báňské správy Bohuslav Machek. O příčině spekulovat nechtěl, bude podle něj předmětem prověřování, které bude provádět Obvodní báňský úřad v Ostravě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu v Dole ČSM Stonava zemřelo 13 horníkůVideo: AP

 
Článek

„Jedna věc je jasná, musela tam být větší koncentrace metanu a muselo dojít k určitému počinu. Ten počin je předmětem šetření a nelze se k tomu teď vyjádřit – jestli tam byl nějaký přírodní vliv, lidská chyba, popřípadě technická závada, která mohla výbuch také způsobit," řekl Machek.

Při neštěstí v Dole ČSM na Karvinsku zemřelo ve čtvrtek 13 horníků, z toho bylo 12 Poláků a jeden Čech. Tři zranění jsou v nemocnici, jeden z nich bojuje o život. [celá zpráva]

„V bezpečnostních předpisech máme jako limitní koncentraci jedno procento metanu v ovzduší. A dolní mez výbušnosti metanu se pohybuje kolem 4,5 procenta," dodal Machek. Průměrná koncentrace metanu v atmosféře se podle dostupných informací pohybuje kolem 0,0002 procenta.

Speciální vyšetřovací komise

Zaměstnanci obvodního báňského úřadu podle něj dorazili na místo hned ve čtvrtek večer. „Zkontrolovali přijatá opatření, zajistili provozní dokumentaci, která popisuje, jak se mělo v daném místě pracovat, a přihlížejí likvidačním pracím," uvedl. Potvrdil, že v dole jsou čidla, která hodnotu metanu měří. Spekulovat, zda například z nějakého důvodu byla mimo provoz, nechtěl.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) řekl, že podle něj žádné z čidel v dole zvýšené koncentrace metanu nehlásilo. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský řekl, že bezpečnostní čidla v podzemí jsou nastavena na určitou hodnotu, nicméně mezi jednotlivými čidly se metan může nakumulovat tak, že to čidla nezachytí a může vzniknout výbuch.

„To samozřejmě v tomto konkrétním případě musí potvrdit speciální vyšetřovací komise, která, až to bude možné, do podzemí sfárá a bude přesně rekognoskovat terén a zjišťovat, co se tam stalo," řekl Čelechovský.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před dolem ČSM ve Stonavě visí černý prapor.

V dole, kde se stala tragédie, pořád hoří. Požár ztížil záchranné práce v dole, řekl v pátek výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk. Firma se snaží prostor zatarasit, stavba hrází bude trvat do neděle. Těla mrtvých horníků zatím zůstávají v podzemí. [celá zpráva]

Do OKD se mezitím opřel bývalý náměstek polského ministra hospodářství a bývalý senátor Jerzy Markowski. Podle něj někdejší soukromí majitelé dolů zanedbali mnoho procedur a zásad pro práci pod zemí. Firmu kritizoval i otec jedné z obětí. [celá zpráva]

Společnost OKD nařčení důrazně odmítla. Firma podle Čelechovského organizuje pomoc a připravuje odškodnění pro pozůstalé. Údajné problémy se zakrytými čidly na metan důrazně odmítl.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Záchranáři zasahují v Dole ČSM na Karvinsku, kde explodoval metan.

Místo neštěstí už navštívil polský premiér Mateusz Morawiecki, na místo tragédie přijel i český premiér Andrej Babiš (ANO). Ten po setkání se záchranáři médiím na místě řekl, že se do záchranných prací zapojilo přes šedesát lidí. „Všichni máme zájem na tom, aby se dostali k obětem, ale bez toho, aby byli ohroženi. Není možné ohrozit životy záchranářů,“ sdělil premiér.

Podle Babiše je rovněž nutné vyřešit, jak odškodnit rodiny horníků. Poláci pracovali pro OKD přes pracovní agenturu. Babiš pokládá za spravedlivé, aby zemřelí polští horníci byli odškodněni stejně jako čeští. Pokud by to nemohlo udělat OKD, vstoupí do toho stát, přislíbil premiér

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám