Hlavní obsah

Metalový zpěvák Blythe nedostane milióny za vazbu v ČR. Prý mu umělecky pomohla

Novinky, bad
Praha

Frontman americké metalové skupiny Lamb of God Randy Blythe nedostane odškodnění za svůj pobyt v české vazbě. Ve středu o tom rozhodl Obvodní soud pro Prahu 2. Zpěvák požadoval více než patnáct miliónů korun. Blythe strávil více než měsíc ve vazbě poté, co byl obviněn ze smrti mladíka na koncertě jeho skupiny v roce 2010. Později byl žaloby zproštěn. Proti rozsudku je možné se odvolat.

Foto: Petr Horník, Právo

Americký zpěvák David Randall Blythe u městského soudu v Praze.

Článek

„Žalobce byl stíhán pro zločin ublížení na zdraví, jeho věc byla medializovaná, byl vzat do vazby v cizím státě. Byl stíhán pro čin, kde mu hrozila větší sazba – deset let,“ zdůvodnila na začátku vazbu soudkyně Tereza Jachura-Maříková.

„Jako mediálně známá osobnost, je na medializaci zvyklý. Byl ve vazbě navštíven rodinnými příslušníky a manželkou. Takže vazba byla pro něj snesitelná,“ zdůvodnila své rozhodnutí soudkyně a připomněla Blytheův výrok, že vazba nebyla to nejhorší, co jej v životě potkalo.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soudkyně: Vazba mu vlastně pomohla

Navíc mu podle soudkyně pomohla jako životní zkušenost při jeho umělecké tvorbě, Blythe své zkušenosti reflektoval v textech na jedné z následujících desek skupiny. Zpěvák byl ve vazbě 37 dní a podle Jachura-Maříkové je tisíc korun za každý den trvání vazby přiměřený. Blythe totiž za pobyt ve vazbě už od ministerstva spravedlnosti dostal 37 tisíc korun.

Čtyřiatřicetiletý zpěvák ale za více než měsíční vazbu žádal celkem 555 tisíc korun a dalších 15 milionů za nemajetkové újmy za zásah do osobnostních práv. Sám Blythe se jednání neúčastnil, prostřednictvím svého advokáta ale již dříve zaslal soudu dopis, ve kterém uvedl, že část z vysouzených peněz by věnoval matce zemřelého hocha.

K tragédii došlo v roce 2010 v pražském hudebním klubu Abaton při koncertě Blytheovy metalové skupiny Lamb of God. Devatenáctiletého fanouška tehdy hudebník shodil z pódia, na které mladík i přes ochranku vyšplhal. Mladík na následky zranění způsobené pádem do publika zemřel.

Soud: Za smrt může organizátor

Blytheovi hrozilo až desetileté vězení, při hlavním líčení mu žalobce navrhoval pětiletý trest. Senát pražského městského soudu vedený Tomášem Kubovcem ale Blythea před dvěma lety osvobodil s tím, že hlavní část viny nesou pořadatelé a ochranka z Abatonu. Navíc soudní znalec uvedl, že pokud mladík přeletěl přes první řadu diváků, nemohl být jen strčen, ale musel aktivně skákat.

Soud osvobodil amerického zpěváka BlythaVideo: Novinky

„Došlo k závažnému pochybení ze strany organizátora koncertu, který nedodržel podmínky smlouvy se skupinou,“ prohlásil Kubovec. „Bohužel v České republice byla tato smlouva asi cárem papíru,“ pohoršil se nad tím, že pořadatel nedodržel podmínky, ke kterým se předtím smluvně zavázal. Soud současně také tehdy rozhodl o vrácení osmimilionové kauce zpěvákovi.

Blythea česká policie zatkla až o dva roky později, když přiletěl do Prahy na další koncert. Jeho pobyt ve vazbě od 27. června 2012 do 2. srpna 2012 se promítl i do textů na následujícím albu Lamb of God. Fanoušci skupiny sepsali petici za Blytheovo propuštění, kterou podepsalo téměř třicet tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám