Hlavní obsah

Méně vloupaček, násilí i vražd. V Česku pátým rokem klesá kriminalita

Právo, ČTK, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku loni klesla kriminalita o 4,9 procenta na 192 405 trestných činů. Statistika, kterou představili v úterý zástupci policie, ukázala menší čísla u majetkové trestné činnosti i násilí. Snižování kriminality zaznamenali policisté pátý rok po sobě. Naopak oproti minulosti ale vzrostl počet porušení autorských práv. Na úterní tiskové konferenci to uvedli zástupci policie.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ředitel kriminální policie Michal Foit (vpravo) a náměstek policejního prezidenta Jaroslav Vild.

Článek

Pokles kriminality vnímají policisté již od roku 2013, přičemž od té doby se počet trestných činů snížil o více než sto tisíc. „Největší podíl má majetková trestná činnost, která tam zasahuje zhruba 51 procenty,“ uvedl ředitel kriminální policie Michal Foit.

Oproti roku 2017 se počet majetkových trestných činů snížil o téměř deset tisíc případů na 98 tisíc. Snížil se také počet krádeží a vloupání. „Kriminalita celkově klesla o pět procent,“ sdělil náměstek policejního prezidenta Jaroslav Vild.

Nejvíce klesla kriminalita ve Zlínském kraji, a to o 9,7 procent. Policisté zaznamenali klesající trend i ve všech ostatních krajích, kromě Plzeňského a Libereckého.

Celkově nejvíce případy se zabývala pražská policie, kde policisté šetřili více než 47 tisíc případů. I to je však o více než 6 procent méně než v roce 2017.

Vild klesající počty činů přičítá dobré ekonomické situaci českých občanů i zlepšujícímu se zabezpečení domácností.

Objasněnost případů

V oblasti násilných trestných činů policisté evidovali přibližně 13 500 činů, z toho bylo 116 vražd. To je o třicet vražd méně než v roce předešlém.

Naopak policisté zaznamenali nárůst kriminality v kyberprostoru, což je podle Foita vidět především na případech dětské pornografie, kterých bylo loni o 160 více. Čím dál častěji také občané porušují na internetu autorská práva.

Vild rovněž vyzdvihl objasněnost případů, která loni činila téměř 55 procent, tedy objasněno bylo 105 000 činů.

Zajištěné výnosy za miliardy

Policie a státní zástupci loni zajistili v trestních řízeních kriminální výnosy v hodnotě 7,9 miliardy korun. V roce 2017 bylo zajištěno 5,4 miliardy, o rok dříve 9,9 miliardy. V tiskové zprávě to v úterý uvedlo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), vyplývá to ze statistik, které dopoledne zveřejnila policie.

Majetek zajištěný v trestním řízení se buď vrací poškozeným, nebo na základě soudního rozhodnutí propadá státu. Zhruba polovina zajištěných hodnot se podle NSZ týká případů vyšetřovaných Národní centrálou proti organizovanému zločinu (NCOZ) a dozorovaných vrchními státními zastupitelstvími.

Výsledky ocenil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. "Už v roce 2012 jsem založil neformální síť specialistů na problematiku zajišťování výnosů a jsem rád, že tato aktivita nese své ovoce. Sáhnout pachatelům závažných hospodářských zločinů na nelegálně získaný majetek je často účinnější než hrozba vězení," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám